Nechtěli ji pustit do banky. 'Musela jsem sundat čepici,' vzpomíná Samková na přípravu

V přípravě na Olympijské hry pomáhá snowboardcrossařce Evě Samkové i nejmodernější technika. Obhájkyně zlaté medaile ze Soči dostala hodinky, které neustále sbírají data o jejím fyzickém stavu. Navíc si vyzkoušela i speciální brýle.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Samková

Eva Samková | Foto: Filip Jandourek

Posledních sedm týdnů strávila snowboardcrossařka Eva Samková na jižní polokouli na Novém Zélandu, v Chile a v Argentině. Během přípravy dostala speciální hodinky, které musí mít stále na ruce.

„Tam jsou oscilometry, které měří, jak se člověk mele nebo nemele, když spí. Normálně třeba ve tři ráno máte tělesnou teplotu třicet tři stupňů. Vůbec nevím, k čemu to je, ale je to zajímavé,“ zaznamenal Radiožurnál slova české snowboardcrossařky.

V tuhle dobu jsem na tom asi nikdy nebyla líp, říká Eva Samková před startem Světového poháru

Číst článek

Nasbíraná data Samková nemusí vyhodnocovat, postará se o to institut sportovního lékařství. Tým okolo loňské vítězky celkového pořadí Světového poháru řešil na Novém Zélandu především časový posun: „Mladí vyfasovali speciální brýle, které zabraňovaly po určitou část dne, aby jim do očí vstupovalo světlo určité vlnové délky. To jim pomohlo se trochu lépe aklimatizovat na podnebí, které tam bylo,“ popisuje další z novinek trenér Marek Jelínek.

Speciální brýle ale Evě Samkové hodně zkomplikovaly život při návštěvě banky v malém městečku Wanaka. „Museli jsme brýle nosit první tři dny, první tři hodiny ráno a to jsme potřebovali jít vyměnit peníze do banky a přišli jsme tam v čepicích a v oranžových brýlích, prostě takoví tři týpci a paní tam na nás, abychom si ty čepice a brýle sundali. A Jerry na ni, že to nemůžeme udělat,“ usmála se.

Samková na sobě už navíc měla snowboardcrossové oblečení na trénink a velkou důvěru tedy nebudila. Nakonec stačilo sundat čepici a policie zasahovat nemusela.

„Vypadali jsme jak totální zlodějové, kteří jdou vyloupit banku. Tak to bylo docela dobrý, pak jsme si na to zvykli,“ dodala vítězka světového poháru z minulé sezony.

Podle čtyřiadvacetileté  snowboardcrossařky je pomoc moderní techniky nadstavba. Na druhé straně ale dodává, že právě technika s sebou může přinést některá pozitiva, která mohou být v boji o nejcennější medaili klíčová: „Bonus navíc, který člověka nestojí žádné úsilí a může to být buď jenom lepší, nebo stejný, takže pokud chce člověk uspět na olympiádě, tak je vždycky lepší udělat něco navíc.“

Jestli technika pomůže Evě Samkové k obhajobě olympijského zlata, se dozvíme 16. února 2018.

Tomáš Petr, mav Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme