'Nevím, jestli mám být ráda, nebo se rozbrečet.' Dodatečné medaile nebudí u biatlonistek jenom nadšení

Biatlonová sezona ještě ani pořádně nezačala a český tým už může slavit olympijské medaile. Jenže jde o ty ze Soči, kvůli dopingu dvou ruských soupeřek získá bronz kvarteto Puskarčíková, Koukalová, Landová, Vítková s téměř čtyřletým zpožděním. Reprezentantky se o tom dozvěděly v pondělí večer v Östersundu, kde se připravují na další závody Světového poháru.

Tento článek je více než rok starý.

Doporučujeme Östersund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veronika Vítková při smíšené štafetě ve švédském Östersundu

Veronika Vítková při smíšené štafetě ve švédském Östersundu | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík
Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Östersundu zjišťoval reakce českých biatlonistů reportér Radiožurnálu David Nyč

Vtipálek, týmový fotograf vytahuje růži z vázy na hotelovém stole a předává ji Ondřeji Rybářovi. Český šéftrenér byl před lety přímo na stadionu v Soči, ale o olympijských medailích ze štafet se dozvídá až teď po telefonu cestou z večeře.

„Můžeme říct, že v této sezoně jsme tu olympijskou medaili už získali. A můžeme to říct i před olympiádou,“ říká se smíchem pro Radiožurnál Rybář.

Opožděný bronz ze Soči pro české biatlonistky. Ruská štafeta byla kvůli dopingu diskvalifikována

Číst článek

„Volal náš prezident svazu, že nám přijde poštou. Já nevím, jestli mám být ráda, nebo se rozbrečet. Úplně to nenahradí ty pocity, co jsme mohly mít tenkrát tam,“ uvědomuje si Eva Puskarčíková.

Puskarčíková by jistě stála o důstojnější oslavu. S Jitkou Landovou určitě snily o olympijské slávě. Ta se čtyřletým zpožděním vinou nečisté hry ruských soupeřek asi nebude moc velká.

'Můj moment ukradl doping.' Sportovci bojují za čisté hry v Pchjongčchangu

Číst článek

„Ony si vlastně nezažily ani ten ceremoniál, ani vzpomínky. V podstatě si z toho nic neodnesly. Věřím, že i tahle medaile mohla úplně změnit osud těch lidí. Jitka Landová už dneska nejezdí, ta už dneska dělá paní učitelku,“ myslí si Gabriela Koukalová.

V úterý tedy půjde paní učitelka Landová do školy poprvé jako olympijská medailistka, a to 1376 dní po štafetovém závodě v Soči.

S dodatečnými bronzovými olympijskými medailemi se mohou české biatlonistky těšit i na finanční odměnu. Český olympijský výbor čeká na to, až obdrží oficiální dopis od Mezinárodního olympijského výboru, poté si Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Veronika Vítková a Jitka Landová rozdělí 900 tisíc korun.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme