Akrobatický skokan Novak si zajistil olympiádu, v závodě Světového poháru v Ruce skončil čtrnáctý

Akrobatický skokan na lyžích Nicholas Novak obsadil v druhém závodu Světového poháru ve finské Ruce čtrnácté místo. Tím podle České televize získal místo na zimních olympijských hrách v Pekingu. Česko mělo v této disciplíně zastoupení pod pěti kruhy naposledy v Turíně 2006. A to díky šampionovi ze Salt Lake City 2002 Aleši Valentovi.

Tento článek je více než rok starý.

Ruka (Finsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicholas Novak při tréninku v Utahu

Nicholas Novak při tréninku v Utahu | Zdroj: Profimedia

„Jsem nadšený, že budu Českou republiku reprezentovat na zimních olympijských hrách,“ řekl Novak anglicky v nahrávce pro média. „Je snem každého otce, speciálně otce trenéra, dostat se na olympijské hry se synem a ono se to povedlo,“ dodal skokanův otec a trenér Jaroslav Novak.

Novak posílil českou reprezentaci před olympijskou sezonou, do té doby závodil za rodné Spojené státy americké, v jejichž barvách už syn českých rodičů dvakrát vybojoval ve světovém poháru umístění v první desítce.

Kritéria pro olympiádu

Ke splnění kritérií FIS pro účast na olympiádě potřeboval mít minimálně 80 FIS bodů a jednou skončit do třicítky v závodu světového poháru, což nyní v barvách České republiky splnil.

Ve čtvrtek Novak obsadil 35. místo v kvalifikaci. V pátek se konal jednokolový závod a první český reprezentant ve světovém poháru akrobatických skokanů po devíti letech si díky 14. pozici připsal první body do hodnocení seriálu.

„Poslední dny se mi tady v Ruce dařilo, cítil jsem se dobře. Je super, že se mi kvalitní skok podařilo přenést také do závodu. Teď se musím zaměřit na trénink, aby kvalitních skoků v budoucnu bylo co nejvíce,“ řekl pětadvacetiletý Novak.

Oba závody vyhrál trojnásobný mistr světa Maxim Burov z Ruska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme