Světový pohár v Novém Městě se díky výjimce uskuteční. Přijedou Bolšunov, Digginsová i Norové

Světový pohár v běžeckém lyžování v Novém Městě na Moravě má zelenou. Pořadatelé získali pro konání generálky na mistrovství světa výjimku od ministerstva zdravotnictví. Závody ve Vysočina Areně se 20. a 21. února kvůli opatřením proti šíření koronaviru uskuteční bez fanoušků.

Tento článek je více než rok starý.

Nové Město na Moravě Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká reprezentantka Kateřina Razýmová

Česká reprezentantka Kateřina Razýmová | Foto: MAXIM THORE | Zdroj: Reuters

„Věříme, že závody v Novém Městě na Moravě proběhnou stejně bezproblémově jako všechny předcházející díly Světového poháru v této sezoně,“ uvedl ředitel běžeckých disciplín lyžařského svazu Lukáš Sacher v tiskové zprávě.

Zlobil se Bolšunov právem? Experti se shodují, že Fin Mäki se proti pravidlům neprovinil

Číst článek

Letošní 83. ročník tradiční Zlaté lyže bude mít z rozhodnutí FIS nově na programu klasické sprinty a distanční závody na 10 km žen a 15 km mužů volnou technikou.

„Nepsané pravidlo říká, že v posledním závodu Světového poháru před mistrovstvím světa se konají závody ve sprintu i na distanci, aby týmy mohly otestovat formu reprezentantů a případně upravit nominace,“ řekl Sacher.

Světový šampionát v německém Oberstdorfu začne necelý týden po závodech na Vysočině a právě běžci vstoupí do bojů o medaile mezi prvními.

Nabitá startovní listina

Na startu by neměli z domácích závodníků chybět Kateřiny Razýmová a Janatová, Tereza Beranová či mužská jednička Michal Novák. Konkurence by měla být velká. Předběžně účast potvrdili vítězové Tour de Ski Rus Alexandr Bolšunov a Američanka Jessie Digginsová i skandinávské týmy. „A to včetně Norska. Je ale těžké predikovat, jak budou finální startovní listiny vypadat,“ upozornil Sacher.

Nejdelší Jizerská padesátka v historii? Slavný závod může kvůli opatřením trvat až dva týdny

Číst článek

Loni pomohli fanoušci Razýmové k osmému místu. Letos se na tribuny nikdo nedostane. „Byli bychom nadšení, kdyby diváci mohli přijít, ale musel by se stát zázrak. V tuto chvíli bohužel počítáme s variantou bez fanoušků,“ řekl Sacher.

Lyžaře čeká novinka. Trať se oproti loňsku poběží v opačném směru. „Tento pětikilometrový okruh lépe využívá logistiku stadionu, je lépe čitelný pro televizi a také jsme se snažili zohlednit ekologickou stránku pořádání závodů. Takto maximálně využijeme možnosti areálu a přidělávat budeme jen minimum tratě,“ vysvětlil generální sekretář organizačního výboru Jan Skřička.

Organizátoři se musí řídit nařízeními hygieny a manuálu Mezinárodní lyžařské federace (FIS). „Organizační výbor jsme posílili o zástupce lékařského zabezpečení a hygieny. Využili jsme i zkušenosti pořadatelů závodů, co se uskutečnily před námi, proto věřím, že jsme na vše připraveni,“ řekl Skřička.

Do areálu se dostane maximálně 700 osob a všichni musí mít negativní PCR test na covid-19. Antigenní test se bude dělat v areně, kromě závodů a tréninků bude povinné nošení roušek, používání desinfekce a při vstupu se bude měřit teplota.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme