Zimní olympijské hry v roce 2026 bude hostit Itálie. Poprvé v historii uspěla kandidatura dvou měst

Na pondělním zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne byl oznámen pořadatel zimních olympijských her pro rok 2026. V závěru se rozhodovalo pouze mezi dvěma kandidáty – švédským duem Stockholm-Åre a italskou dvojicí Milán-Cortina d’Ampezzo. A právě ta druhá zmiňovaná nakonec vyhrála a ujme se tak organizace této velké sportovní události.

Tento článek je více než rok starý.

Lausanne (Aktualizováno: 19:12 24. 6. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach na pondělním vyhlášení v Lausanne.

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach na pondělním vyhlášení v Lausanne. | Foto: Denis Balibouse | Zdroj: Reuters

Vítězný Milán společně s Cortinou d'Ampezzo zvolilo 47 členů Mezinárodního olympijského výboru. Neúspěšná švédská dvojice dostala 34 hlasů. Je to vůbec poprvé v historii, kdy uspěla kandidatura dvou měst.

Soči, Pchjongčchang, Peking a dál? Hledá se pořadatel zimní olympiády 2026, výbor chce šetřit

Číst článek

Italové nabízejí hry s roztroušenými středisky po severu země, od hokeje a krasobruslení v Miláně až po 400 kilometrů vzdálené sjezdařské centrum v Cortině. Biatlonisté by soutěžili v Anterselvě, lyžaři-klasici ve Val di Fiemme, snowboardisté v Livignu a rychlobruslaři v Baselze.

Stejně jako ve švédské kandidatuře i v té italské zaznělo, že využitá budou především už existující sportoviště. Jediné, co by se mělo stavět, je hala na lední hokej, jež se později stane koncertní síní, a olympijské vesnice, které město následně využije jako ubytování pro univerzitní studenty.

Cortina už zimní olympiádu jednou hostila. Bylo to v roce 1956. Hry se nyní vrátí do Itálie po dvaceti letech. Naposledy se tam konaly v roce 2006 v Turíně.

Ze 7 uchazečů zůstali dva

Ze skla a oceli, za zvuků písně Johna Lennona. Olympijský výbor otevřel nové sídlo

Číst článek

Úplně na začátku se o pořadatelství těchto her ucházelo sedm měst. Rakouský Graz ale odstoupil na základě referenda, stejně jako švýcarský Sion nebo kanadské Calgary. Dále připadalo v úvahu japonské Sapporo a turecký Erzurum. Ten neprošel do druhého kola výběru kvůli nedostatkům v dopravě a infrastruktuře.

Nejčastější obavou odstupujících států byly velké náklady spojené s pořadatelstvím. Právě proto se Mezinárodní olympijský výbor snažil finanční náročnost maximálně snížit. V rámci Agendy 2020 byl schválen nový program přípravy her, který doporučuje například využívat již existující sportoviště a důkladněji kontroluje rozpočet.

Volba pořadatelského města byla první velkou akcí v novém olympijském domě. Sídlo v Lausanne slavnostně otevřel Mezinárodní olympijský výbor teprve uplynulou neděli.

Anna Jílková, top Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme