‚Chceme genderově vyrovnané hry.‘ Olympijský výbor přidal do programu pro Peking 2022 sedm disciplín

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) dnes schválil rozšíření programu zimních her v Pekingu v roce 2022 o sedm disciplín včetně smíšené soutěže ve skocích na lyžích nebo jednomístného bobu žen. Na zasedání v Lausanne také potvrdil program letních her v roce 2020 v Tokiu, kde se bude rozdělovat rekordních 339 sad medailí.

Lausanne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Samková - snowboardcross

Snowboardcross, ilustrační foto | Foto: archiv Evy Samkové

Na zimní olympiádě v Číně budou mít premiéru také soutěže mužů a žen v lyžařském Big Airu a smíšené závody ve snowboardcrossu, short tracku a akrobatickém lyžování. „Přidáním těchto disciplín jsme opět ukázali, že chceme hry pro mladé a hry genderově vyrovnané,“ uvedl MOV v prohlášení.

Boxu hrozí, že vypadne z programu olympijských her v Tokiu. Olympijský výbor mu vytýká absenci reforem

Číst článek

Změny programu sice znamenají, že oproti letošním hrám v Pchjongčchangu klesne počet účastníků o 41 na 2892 sportovců, vzroste však počet žen ze 41 na 45,44 procenta.

Projeví se na tom mimo jiné i rozšíření ženského hokejového turnaje o dva týmy. Naopak o 20 míst přijde biatlon, lyžařské a snowboardové disciplíny budou zeštíhleny o 41 sportovců a rychlobruslení o 26.

MOV rovněž schválil program letních her v Tokiu, kde se poprvé představí například skateboarding, surfing a basketbal 3x3.

Celkem se v Japonsku rozdělí rekordních 339 sad medailí ve 33 odvětvích. Před dvěma lety v Riu de Janeiro se bojovalo o 306 sad medailí ve 28 sportech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme