Předčilo to má očekávání, říká vyznamenaná Martina Sáblíková. Trenérovi naskočila husí kůže

U příležitosti 99. výročí vzniku Československa udělil prezident Miloš Zeman ocenění 39 osobnostem. Vedle politiků, vědců, lékařů, herců, zpěváků a dalších, převzala ve Valdštejnském paláci Pražského hradu medaili Za zásluhy i rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková s medailí Za zásluhy

Martina Sáblíková s medailí Za zásluhy | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Předčilo to moje očekávání. Když jsem slyšela příběhy všech lidí, je pro mě neuvěřitelné, že jsem se sem vůbec dostala,“ vyprávěla už s medailí Za zásluhy v ruce Martina Sáblíková.

Seznam vyznamenaných osobností 2017. Ocenění získala Vondráčková, Troška, Schröder i Nohavica

Číst článek

„Byli jsme tu o něco dříve a pro mě bylo neuvěřitelné, že tu můžu být. Je to pro ohromná čest se sem dostat a jsem hrozně ráda, že jsem si to mohla prožít,“ dodala.

Ve Vladislavském sále sklidila jeden z nejdelších potlesků přítomných hostů. Mezi nimi tleskal i trenér Petr Novák: „Když bylo řečeno její jméno, naskočila mi husí kůže. V takové společnosti úspěšných lidí to bylo něco úžasného.“

Trojnásobná olympijská medailistka ale nebyla jediným sportovcem, který převzal medaili Za zásluhy. Obdržel ji i šestinásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais. „Jsem potěšený, je něco nádherného, dostat se sem. Úžasné,“ těžko hledal slova.

V minulosti už převzali medaili Za zásluhy více než dvě desítky sportovců. K manželům Zátopkovým, Čáslavské, Špotákové, Nedvědovi, Jágrovi, Vrzáňové a dalším se letos přidali i Martina Sáblíková a Karel Loprais. 30letá rychlobruslařka patří k nejmladším oceněným, i tak je ale trojnásobnou olympijskou vítězkou ze Soči i Vancouveru. Další cenné kovy může získat už za několik měsíců v Jižní Koreji.

Medaili za Zásluhy získal i trojnásobný mistr světa a dlouholetý šéf českých kanoistů Jaroslav Pollert. Nebyl ale oceněn za sportovní výkony, ale za vědeckou činnost.

Petr Kadeřábek, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme