‚Překapávačka‘ Moravce neuspokojí. Biatlonista propadl kávě, ty první ráno vylévá

Sezona jim skončila, a tak mají biatlonisté víc času na rodinu, své oblíbené kratochvíle nebo i oblíbené nápoje. Pivo si někteří pravděpodobně dají, ale třeba Ondřej Moravec se nejvíc těšil na kávu.

Tento článek je více než rok starý.

Letohrad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V šestatřiceti letech byl Ondřej Moravec nejzkušenější člen reprezentace

V šestatřiceti letech byl Ondřej Moravec nejzkušenější člen reprezentace | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

„Kafe jsem začal pít asi ve dvaceti, ale teď to vůbec nechápu. Půlka byla mléko a zbytek cokoli zalité vodou. První krok byl, že jsem přestal sladit, pak jsem ho přestal pít s mlékem,“ vypráví Ondřej Moravec Radiožurnálu, jak se postupně prohlubovala jeho vášeň pro kávu.

Přehrát

00:00 / 00:00

‚Překapávačka‘ Moravce neuspokojí. Biatlonista propadl kávě, ty první ráno vylévá

A vloni v létě si pak biatlonista domů pořídil přístroj na presso. Podobný, jako mají profesionálové v kavárnách, akorát jen s jednou pákou.

„Když to není o tom, že zmáčknete čudlík, ale kafe si namelete, pak si ho úplně jinak vážíte. Musíte ho mít dobře namleté a nastavené,“ říká.

A aby káva co nejlépe chutnala, tak si trojnásobný olympijský medailista o kávě i četl, radil se s kamarádem baristou. Zajímalo ho, jakou kávu a kde koupit, jak ji ideálně namlít, jak svůj kávovar nastavit.

A pak už sám přišel na to, že… „První dvě kafe po ránu nejsou dobrý. První kafe buď vyleju, nebo si ho dá manželka,“ směje se. „Známý, který dělá ve velké kavárně v Brně, říká, že vliv má úplně všechno, tlak vzduchu, vlhkost... Je to docela věda.“

Lepší než v kavárně

I proto teď není lehké pozvat Ondřeje Moravce domů na návštěvu. Jen tak nějakou kávou ho neuspokojíte. „Překapávačka ještě jde, ale instantní kávu už si nedám. Když to člověk začne pít, pozná chuť a ani bych nechtěl vědět, z čeho je to udělané,“ vysvětluje.

Cítím v sobě slovenskou krev, řekla Koukalová. ‚Máme vlastní závodnice,‘ reaguje tamní biatlonový šéf

Číst článek

Zároveň je teď takovým labužníkem, že má kolikrát výhrady i v kavárnách. Třeba když mu přinesou oblíbený nápoj bez pěny.

„Člověk někde sedí a není to nic moc, tak si říkám, že tohle si umím udělat doma a lepší. Dá se říct, že jsem na to úchyl. I v lepších kavárnách ohrnu nos,“ dodává.

Svou vášeň pro kávu teď, když je po sezoně doma, uspokojí Ondřej Moravec svou vlastnoručně připravovanou dobrou kávou třikrát denně.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme