Dvě disciplíny, dvě zlata. Ester Ledecká na olympiádě překvapila v Super-G

Čeští sportovci i přes menší nebo větší nezdary opět výrazně zviditelnili v roce 2018 svou zemi. A nejspíš největší zásluhu na tom měla Ester Ledecká. Její dva olympijské triumfy v různých sportech jsou něčím jedinečným a hlavně ten první, při kterém šokovala svým vítězstvím v lyžařském superobřím slalomu, z ní udělal globální sportovní celebritu.

Příběhy 2018 Praha, Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká sice je favoritkou her, ale ne v super-G

Ester Ledecká sice byla favoritkou olympijského závodu, ale ne super-G | Zdroj: Reuters

Komentátoři byli u vytržení a mluvili o historickém momentu zimních olympijských her. Ester Ledecká, která přijela do Pchjongčchangu jako favoritka jediné snowboardové paralelní disciplíny, rozhodně mezi medailové naděje v superobřím slalomu nepatřila. Dodnes v něm ve Světovém poháru skončila nejlépe jedenáctá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvě olympijská zlaté medaile ve dvou různých sportech udělaly z Ester Ledecké celebritu

Ledecká se s vysokým číslem 26 dostala o jedinou setinu sekundy před obhájkyni olympijského zlata Annu Veithovou, která v Soči vyhrála ještě s dívčím jménem Fenningerová a pak se tak trochu symbolicky provdala za snowboardistu Manuela Veitha.

V prvním momentu v cíli Ledecká nevěřila, že se před Rakouskou hvězdu i všechny další lyžařky dostala. „Jste první, vyhrála jste,“ oznamoval jí kameraman. Zmatená závodnice se zmohla na jediné slovo odpovědi: „Ne.“

„Já tomu vůbec nerozumím. Strašně ráda bych vám řekla něco jinačího a ne takhle nervózního a zmateného, ale jsem tak příjemně překvapená a pořád si na to nedokážu zvyknout,“ vyprávěla Radiožurnálu překvapená olympijská vítězka.

I ona ale po chvíli uznala, že časomíra v cíli skutečně ukazovala správně. „To mi řekněte, co to je? Celou dobu si říkám, že ještě přehodí čas, že mi tam přidají ještě pár vteřin a je to nějaký problém s časomírou.“

Žádné setinky ale nepřibyly a tak mohla po lyžařském superobřím slalomu myslet Ester Ledecká na výjimečný zápis do historie

„Nad tím takhle nepřemýšlím. Chtěla jsem se dostat na olympiádu v obou sportech, to se povedlo a tohle je obrovský bonus. A pokud všechno půjde, jak má, postavím se na start i ve snowboardu a to jsem chtěla dosáhnout,“ říkala.

Šílená jízda na pódium

V paralelním obřím slalomu potvrdila roli favoritky, suverénní byla už v kvalifikaci a i vyřazovací jízdy včetně té finálové proti Němce Jörgové zvládla bez zaváhání.

„Největší emoce byly při závodě, na to nikdy nezapomenu. Každý závod má své vlastní kouzlo a já jsem strašně ráda, že jsem tu mohla být a závodit,“ říkala v tu chvíli už dvojnásobná olympijská vítězka.

Když si ale jela pro svou druhou zlatou medaili na slavnostní ceremoniál do centra olympijských her v Koreji, přidělala trochu starostí pořadatelům. Časově precizní Korejci totiž museli přeskládat pořadí oceňovaných disciplín kvůli zpoždění české závodnice.

„No protože my jsme to vůbec nestíhali. Jeli jsme bud s policií, nebo dvoustovkou. Já se u toho snažila namalovat a podle toho vypadám. Ten chlap jel jak šílenec, bála jsem se, že si vypíchnu oko. Ale dopadlo to dobře, oči mám obě a pořád vidím fantasticky,“ usmála se Ester Ledecká, než vystoupala na pódium kde si podruhé v Pchjongčchangu poslechla českou hymnu.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme