Koudelka během závodů trénuje psychiku. ‚Opravdu kvalitních skoků má v sezoně pět,‘ říká trenér

V Česku nemá kde skákat, a tak se dá říct, že pro Romana Koudelku je každý pokus na Turné čtyř můstků takovým malým tréninkem. Zatím je ale s většinou soutěžních skoků spokojený. Aby ne, po Innsbrucku drží průběžné šesté místo před posledním závodem.

Innsbruck Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Koudelka

Roman Koudelka | Foto: Kerstin Joensson | Zdroj: ČTK/AP

„První skok se nepovedl ještě v Oberstdorfu, tam to bylo také trošku nervózní, bylo to trošku podobné jako teď. Ale ve druhém kole jsem to vždycky dohnal, takže ve finále se moc neděje,“ vzpomínal po třetím díle Turné čtyř můstků pro Radiožurnál Roman Koudelka, kde se mu nepovedl skok v prvním kole.

‚Chtěl jsem zase závodit.‘ Skokana Koudelku po devátém místě mrzí nepovedené první kolo

Číst článek

Opravdu povedených pokusů ale také není moc. Trenér David Jiroutek jich napočítal pět: po jednom v Engelbergu, Oberstdorfu a Innsbrucku, dva v Ga-Pa.

„Když se bavíme o opravdové kvalitě, tak za sebou má pět skoků. Kobajaši jich má čtyřicet, ten už nekazí,“ sečetl trenér David Jiroutek kvalitní Koudelkovy skoky na prstech jedné ruky.

Kdyby takhle počítal své povedené skoky vedoucí Rjoju Kobajaši, nestačily by mu dolní a horní končetiny.

Koudelka má zkrátka odskákáno málo důležitých skoků. „Ještě nejsme tam, kde bychom ‚mohli závodit,‘ jak říká Roman. Psychika a víra se jinde než na závodech natrénovat nedá. Na tréninku nebo ve zkušebním kole si skočí v klidu a je druhý hned za Kobajašim. A ještě o kousek,“ říká reprezentační trenér českých skokanů na lyžích.

Je patrné, že šestý muž Turné čtyř můstků Roman Koudelka prostě ani nepřemýšlí nad tím, že by v kvalifikaci neuspěl. Ale půjde do ní stejně jako další tři Češi – Čestmír Kožíšek, Viktor Polášek a Lukáš Hlava. Kvalifikace v Bischofshofenu začíná v pět hodin odpoledne.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme