Mobilizaci se v Rusku nevyhnou ani krasobruslaři, trenéři s povolávacím rozkazem nesouhlasí

Mistr Evropy z roku 2020 Dmitrij Alijev a další ruský krasobruslař Makar Ignatov dostali předvolání na vojenskou správu, informovala televize Matč TV. Předním závodníkům hrozí, že budou muset odjet bojovat na Ukrajinu, kterou Rusko od února okupuje. Povolávací rozkaz obdržel i bývalý fotbalový reprezentant Dinjar Biljaletdinov a nejmenovaní cyklisté či snowboardisté.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krasobruslařský mistr Evropy Dmitrij Aliev

Krasobruslařský mistr Evropy Dmitrij Aliev | Foto: Alexander Vilf | Zdroj: Profimedia

Vedení Ruské hokejové federace oznámilo, že sestavilo seznam hráčů, trenérů a klíčových zaměstnanců klubů, na které by se neměla vztahovat částečná mobilizace, vyhlášená prezidentem Vladimirem Putinem. Podle výkonného ředitele federace Dmitrije Kurbatova byl seznam odeslán na ministerstvo sportu.

Olympijská vítězka v synchronizovaném plavání uprchla z Ruska, vracet se prý Davydovová nehodlá

Číst článek

„Dál už to není v našich rukách. Ministerstvo sportu tento návrh předloží vládě. Jaké bude rozhodnutí, takové bude,“ uvedl Kurbatov pro RIA Novosti.

Zároveň potvrdil, že v některých klubech už povolávací rozkazy dostali hráči i další zaměstnanci a měli by se zapojit do války na Ukrajině.

Částečnou mobilizaci vyhlásil Putin 21. září, týkat by se měla asi 300 000 lidí s předchozími vojenskými zkušenostmi. Podle zahraničních agentur se ale množí případy, kdy jsou povoláni staří, nemocní nebo vojensky nezkušení lidé včetně studentů. Po vyhlášení mobilizace podle listu Novaja Gazeta statisíce Rusů uprchly ze země, aby se vojenské povinnosti vyhnuly.

Povolán byl i třiadvacetiletý Alijev, který má vedle titulu ve sbírce také stříbro z evropského šampionátu v roce 2018. V minulých dvou sezonách se ale do ruské reprezentace neprosadil.

Dvaadvacetiletý Ignatov je vicemistrem Ruska z roku 2021 a v roce 2019 skončil třetí v soutěži Grand Prix v Moskvě. Na vrcholné akci, jako je evropský či světový šampionát nebo olympijské hry, ale ještě Rusko nereprezentoval.

Trenéři nesouhlasí

Renomovaná trenérka Taťjana Tarasovová se proti předvolání špičkových krasobruslařů na vojenskou správu ohradila. Myslí si, že se to mohlo odložit na konec sezony.

Propagandistka Simoňjanová kritizuje mobilizaci. Jde o manévr, jak odvést pozornost, hodnotí expert

Číst článek

„Hlavní reprezentační tým je velmi malý a tihle dva do něj patří. Je to čtyři až pět lidí v zemi. Můžete spočítat naše hlavní sportovce na prstech obou rukou. Takhle nebude mít kdo závodit na mistrovství Evropy a světa,“ řekla. Nezmínila se o tom, že aktuálně nesmí na mezinárodní scéně kvůli okupaci Ukrajiny startovat nikdo z ruských krasobruslařů.

S povolávacím rozkazem pro krasobruslaře nesouhlasí ani kouč tanečních párů Alexander Žulin.

„Očekával jsem, že se to reprezentantů týkat nebude,“ podivoval se pro web championat.ru. Doufá, že se oba krasobruslaři přijdou na vojenskou správu jen ukázat a zapsat.

„Nemyslím si, že by byli nasazeni. Kdyby byli povoláni, tak to podle mě není správné rozhodnutí. Tohle jsou lidi, kteří nemají žádné (vojenské) zkušenosti,“ dodal.

Ruský ministr sportu Oleg Matycin se ale nechal slyšet, že sportovci nebudou mít žádná privilegia.

„Sport nemůže být oddělen jako zvláštní komunita, která by měla mít nějaké zvláštní výhody,“ řekl na konferenci o Rusku jako sportovní velmoci. Očekává od sportovců, že se zapojí do války, pokud to bude potřeba. Navázal tak na nedávná slova prezidenta Ruského olympijského výboru Stanislava Pozdňjakova, který řekl, že pro ruské sportovce by měla být čest narukovat do války.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme