Sama sobě manažerkou. Karolína Erbanová patří do světové špičky, ale po trénincích vypisuje faktury

Rychlobruslařka Karolína Erbanová těší fanoušky svými výkony. Málokdo ale ví, že tahle česká olympionička je zároveň svou vlastní manažerkou, a sama si tak shání prostředky na sezonu. Přesto patří mezi nejlepší sprinterky na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Erfurt Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Erbanová

Karolína Erbanová | Zdroj: Reuters

„Když se podívám zpátky, tak jsem za ty čtyři roky docela dospěla, stal se ze mě svůj vlastní manažer a nevím co všechno. Když se dívám zpátky, jak jsem si vzala dvě tašky, brusle a odjela jsem do Nizozemska, říkám si, co jsem si jako myslela,“ vypráví Radiožurnálu Karolína Erbanová.

Karolína Erbanová poprvé kariéře vyhrála závod Světového poháru na trati 500 metrů

Číst článek

„Postupně přišly překážky, které člověk musel řešit a zároveň prokazovat výkonnost. Bylo to nahoru, dolů. A pořád ještě je. Ale jsou to zkušenosti, které bych nevyměnila,“ dodává.

Před čtyřmi roky odjela do Heerenvenu, aby tam trénovala a závodila za místní sprinterský tým. Finance měla zajištěné na jednu sezonu, jenže ta se blížila ke konci a peníze na další nebyly.

„Dostala jsem nápad, že se obrátím na ambasádu. Tam zahrálo štěstí, protože tam pracoval někdo, kdo mě znal z Vrchlabí. Sdružují nizozemské a české firmy, těm mě představovali. Jeden pán z nizozemské společnosti s českým vedením se chytil a úplně mě postavil na nohy,“ vysvětluje Karolína Erbanová.

Jedna sezona rychlobruslařky jejích kvalit vyjde i s letenkami zhruba na milion korun. To, že si shání finance sama, moc nechápou její kolegyně v nizozemském klubu.

„Vždycky si dělám legraci, že jim dají brusle do ruky a ještě jim je zavážou. Ty holky mají všechno a nedokážou si představit, že když ony odloží brusle, já jdu dělat e-maily a faktury. Z jejich strany je to spíš respekt,“ říká.

V Niozemsku tráví Karolína Erbanová většinu času a do Čech jezdí jen sporadicky. V národním týmu ale zůstala a teď pomýšlí na úspěch na olympijských hrách. Sama si ale například odměnu za případný zisk medaile nevypsala.

„To nemůžu, tak daleko ještě nejsem. Jen bych ty peníze přendala z jedné hromady na druhou, je to spíš symbolické,“ usmívá se rychlobruslařka, manažerka, účetní v jedné osobě Karolína Erbanová.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme