Rychlobruslařka Sáblíková má na dosah třinácté celkové vítězství ve Světovém poháru

Martina Sáblíková v letošní sezoně vybojovala dvě medaile na mistrovství světa na jednotlivých tratích. Před týdnem jí jen těsně unikla medaile na šampionátu ve víceboji. V sobotu chce česká rychlobruslařka zakončit úspěšnou sezonu ve finále Světového poháru.

Tento článek je více než rok starý.

Heerenveen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Rychlobruslařka Martina Sáblíková | Foto: John Sibley | Zdroj: Reuters

„My jsme se už po Salt Lake City koncentrovali na závody finále Světového poháru. Bylo by super, kdyby se Martině podařilo vyhrát Světový pohár, protože právě v něm mění dějiny,“ těší se na finále Světového poháru trenér Petr Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Sáblíková může potřinácté vyhrát celkové pořadí Světového poháru na dlouhých tratích. Přepíše historii?

Jeden titul ale Martině Sáblíkové připočítal. V součtu jich zatím za celkové pořadí na dlouhých tratích získala dvanáct. Ten první už v roce 2007 a od té doby její nadvládu přerušila pouze v roce 2018 Antoinette De Jongová z Nizozemska.

Letos má na dosah další titul. Chce to je zvládnout poslední závod v Heerenveenu, kde se pojede tříkilometrová trať, na které je Sáblíková úřadující mistryní světa.

„Připravuji se na sedm a půl kola. Je to poslední závod sezony, ale bude to samozřejmě těžké, jako všechny závody. Všichni se na to připravují, ale stejně tak pojednou všichni z posledních sil, takže uvidíme. Já se samozřejmě těším, budou po hezké závody, pěkný boj,“ říká Martina Sáblíková.

Sáblíkové těsně unikla medaile z rychlobruslařského víceboje, na bronz ztratila osm setin sekundy

Číst článek

V čele průběžného pořadí má před druhou Ivanie Blondinovou z Kanady náskok 33 bodů. K jistotě titulu, tak české závodnici stačí dojet na dvanáctém místě. Půjde tak hlavně o to neudělat chybu a zvládnout specifika posledního závodu sezony.

„Všichni jsou rádi, že mají za sebou mistrovství světa. Někdo úspěšně, jinému to někde uteklo. Poslední závod sezony je ale hodně specifický, protože se každý nějakým způsobem těší, že bude konec. Před samotným závodem se už ani tolik netrénuje, piluje se spíš technika a podobné věci. Jde už o dojetí z posledních sil, takže se uvidí kdo na tom, jak ještě je. Je to uvolněné a přitom se závodí o hodně,“ popisuje Martina Sáblíková.

Její boj o třináctý triumf v celkovém pořadí Světového poháru na dlouhých tratích začne v nizozemském Heerenveenu před 15. hodinou.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme