Oblíbený Inzell. Sáblíková vyhrála mistrovství světa v hale, kde začínala s rychlobruslením

Německý Inzell je vesnice v jižním Bavorsku, ve které žije něco málo přes čtyři tisíce obyvatel. Už mnoho let se k nim na část roku přidává i Martina Sáblíková. Pro české rychlobruslaře je právě Inzell oblíbeným místem nejen pro trénink.

Tento článek je více než rok starý.

Inzell/Německo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlobruslařská hala v Inzellu, kterou dává za vzor trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák

Rychlobruslařská hala v Inzellu, kterou dává za vzor trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák | Foto: Soenar Chamid/AFLO | Zdroj: Reuters

„Tam, kde se daří, se člověk vždycky rád vrací. A Inzell patří mezi dráhy, kde Martina ráda bruslí a závodí,“ říká pro Radiožurnál trenér mistryně světa Petr Novák.

Martina Sáblíková: Neuvěřitelná radost. Nevěřila jsem, že bych ji mohla znovu zažít

Číst článek

Rychlobruslařský ovál byl v Inzellu postaven už v roce 1965. A protože leží v nadmořské výšce 691 metrů, dosahují na něm závodníci nejrychlejších časů v Evropě. Ale nejen kvůli tomu si tamní 400metrovou dráhu Martina Sáblíková oblíbila.

„Začínala jsem tu, když jsem byla malá a hala ještě byla otevřená. Jezdíme sem často a líbí se mi tady, i kvůli přírodě kolem má svoje kouzlo,“ vypráví 18násobná mistryně světa.

Dlouho se v Inzellu závodilo pod otevřeným nebem. A atmosféra na stadionu učarovala nejen divákům. „Když to bylo otevřené a svítilo sluníčko, pamatuji si, že nějací borci jezdili po ledě v kraťasech, bylo třeba 17 stupňů nad nulou,“ pokračuje Sáblíková.

Střecha připomíná Sydney

Až v roce 2011 byla dráha zastřešena architektonicky netradičně řešenou střechou. 27 metrů dlouhé dřevěné oblouky jsou ve výšce třinácti a půl metru nad ledem a mezi nimi je natažená pevná plachta. Zvenku pak jednotlivé oblouky, navržené tak, aby se na nich nedržel sníh, připomínají operu v Sydney.

Pod touto střechou vybojovala Martina Sáblíková už svou třetí medaili z mistrovství světa. Zlato a stříbro v roce 2011 a další zlatou ve čtvrtek v závodu na 3000 metrů.  

Nezapomenutelný závod ale na místním oválu zajela Martina Sáblíková ještě pod otevřeným nebem. V roce 2005 si právě v Inzellu vyjela účast na svých prvních olympijských hrách. „Byla jsem pátá na pětce, bylo tu super,“ vzpomíná Martina Sáblíková.

Zároveň věří, že další úspěch, tentokrát už znovu medailový, na téhle dráze ještě zažije a to nejlépe v sobotu v závodě na 5000 metrů, ve kterém bude obhajovat zlato.

Rychlobruslařská hala v Inzellu - dějiště MS 2011 na jednotlivých tratích | Foto: Pavel Petr

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme