Sáblíkové začíná po letním zranění sezona. ‚Letošek bude volnější. Chci vydržet do další olympiády,‘ říká

Martina Sáblíková bude minimálně ještě čtyři sezony závodit. Česká rychlobruslařka sice po olympijských hrách v Pekingu zvažovala konec kariéry, ale rozhodla se, že chce i nadále jezdit. Proto se v létě připravovala a teď odletěla do norského Stavangeru, kde v pátek začne novou sezonu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Foto: Iva Roháčková

„Letošní sezona pro mě bude volnější. Soustředím se na to, abych vydržela do olympijských her v roce 2026,“ popisuje Martina Sáblíková svůj dlouhodobý cíl před úvodem nové sezony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Martinu Sáblíkovou před startem letošní sezony

V italském Turíně v roce 2006 poprvé startovala na olympijských hrách a ve stejné zemi o 20 let později pravděpodobně svou olympijskou kariéru ukončí. Až pojede na své šesté hry, bude Martině Sáblíkové necelých 39 let, a i proto mluví o cestě k tomuto cíli trochu neurčitě.

„Nadchla mě vidina toho, že jsem v Itálii začala a že bych tam mohla i skončit, takže jsem si řekla, že se tam zkusím kvalifikovat. Byla bych moc ráda, kdybych na té olympiádě startovala, ale jsou to ještě čtyři roky. S tím, jak jsem šikovná, nebo spíš nešikovná, nikdy nevím, co se stane. Vzadu v hlavě mám ten cíl, takže k němu zkusím krůček po krůčku dojít.“

Letní zranění

Nešikovnost zmiňovala česká reprezentantka, protože se v létě na měsíc a půl vyřadila z přípravy.

„Říkala jsem si, že mi agentura zakáže běhání. Před třemi lety jsem si u běhání zlomila malíček a teď v létě jsem nepochopitelně asi kilometr od domu zakopla, spadla na ostrý kámen a pod kolenem jsem si rozštípla kost.“

Teď už je Martina Sáblíková v pořádku. Letní zranění ji nelimituje a znovu se připravuje na závody. V pátek ji v norském Stavangeru čeká tříkilometrová trať, ale chystá se i na ty kratší.

„Nad kilometrem zatím neuvažuju, ale patnáctistovku si občas zkusím. Jsem na ní přihlášená i ve Stavangeru. Neříkám, že to budou excelentní výkony, ale každý start je dobrý. Když jsem měla delší pauzu, tak se potřebuju trochu vyzávodit,“ vrací se Sáblíková ke zmíněnému zranění, které jí překazilo trénink. I kvůli němu se v úvodu sezony představí i na kratších tratích, které jinak spíše vynechává.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme