Sáblíkovou před závodem v rozcvičovací místnosti nenajdete. ‚Potřebuji mít svůj klid,‘ říká

Rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou čeká na mistrovství světa druhá obhajoba zlaté medaile. Na trati 3 000 metrů se jí to v Salt Lake City povedlo, v sobotu večer pojede pětikilometrový závod. A před ním tradičně využije i silniční kolo, na kterém se rychlobruslařky tréninkově rozjíždějí.

Tento článek je více než rok starý.

Salt Lake City/USA Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Zdroj: Reuters

Tady před hotelem v centru města, kde jsou všichni závodníci ubytovaní, je sice trochu větrno, ale stejně to některé z nich neodradí od toho, aby si vynesli ven dva válce, na ně postavili přední a zadní kolo svého silničního speciálu a ve slunečních brýlích se při rozjíždění a přípravě na závod ještě opalovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se před závodem připravuje raději v soukromí

Češky Martinu Sáblíkovou a Nikolu Zdráhalovou tady ale nepotkáte. „Já bych velice ráda, ale vzhledem k tomu, že než jsme sem odjížděli, tak tu chumelilo, tak jsme moc nevěděli, jaké tu bude počasí. Sluníčka si tak užíváme z pokoje, kde roztáhneme rolety a svítí na nás taky. Sice se neopálíme, ale alespoň to pěkně hřeje,“ říká na Radiožurnálu Martina Sáblíková

„Na kole se tak rozjíždím sama na pokoji. Je to tak lepší, protože se soustředím jen sama na sebe. Před hotelem chodí strašně moc lidí a pak si říkáte ‚s touhle jedu, jak tahle asi pojede‘ a už se trošku koncentrujete na něco jiného. Mně vyhovuje osobní klid,“ popisuje Martina Sáblíková, která má navíc z pátého patra hotelu pěkný výhled.

Rozcvičku ale potřebuje i těsně před závodem, musí se protáhnout, rozhýbat, a i v takových chvílích mizí všem z dohledu. „Všichni se rozjíždí v místnosti, která je na to určená. Jen já se jdu proběhnout ven, kde nikdo není. Potřebuji mít svůj klid. Rozcvičuji se pak v šatně nebo někde jinde v klidu, ale rozhodně ne mezi lidmi. Proto mě například v Heerenveenu nikdo nevidí v rozcvičovací místnosti, kde je třeba 50 lidí. Ti se pak diví, že jsem na dráze, protože před startem mě skoro nikdo nevidí,“ dodává Sáblíková, která je pak ale nepřehlédnutelná svými výkony na ledě.

Další zlatou medaili se pokusí Martina Sáblíková získat v sobotu po půl deváté večer středoevropského času, kdy pětikilometrový závod začne.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme