Sáblíková chystá šaty na předávání státního vyznamenání, myslí však už na olympiádu

Martina Sáblíková chystá šaty, ve kterých půjde v sobotu na Pražský hrad. Myšlenkami už je ale česká medailová naděje na rychlobruslařském oválu, kde za dva týdny začne bojovat o účast na olympijských hrách. Za 106 dnů totiž začnou v jihokorejském Pchjongčchangu zimní olympijské hry.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková na tiskové konferenci

Martina Sáblíková na tiskové konferenci | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

„Nemůžu říct, že bych se netěšila, ale klidně bych si třeba ještě měsíc počkala,“ prozrazuje Martina Sáblíková, jedna z tváří projektu Radiožurnálu Olympijský rok.

Sezóna Světového poháru pro ni začne za 14 dnů a hlavní úkol zní, zajistit si účast na olympijských hrách.

Nohavica, Sáblíková i německý exkancléř Schröder. Zeman rozdá 28. října státní vyznamenání

Číst článek

V rychlobruslení se totiž o možnosti startu rozhoduje na rozdíl od jiných sportů pouze v závodech aktuální sezóny Světového poháru. A například na trati na 5000 metrů, tedy té, ze které má Martina už dvě zlata z předcházejících her, se pojede pouze jeden jediný závod.

„Bohužel, za čtyřleté období mezi olympiádami, se pojede jen jeden jediný závod a z toho závodu bude kvalifikace na korejskou olympiádu. To znamená, že když bude na ten závod nemocná, tak nemá šanci. Já z toho radost nemám. Aspoň dvě tři šance by ten sportovec dostat měl,“ lamentuje trenér Petr Novák.

Pravdou je, že na olympijských hrách bude startovat na pětikilometrové trati šest nejlepších závodnic v pořadí Světového poháru na dlouhých tratích.

'Ať tahle forma vydrží celý rok.' Sáblíková od prvního startu v sezoně vede světové tabulky

Číst článek

Tedy ty závodnice, které k 14. lednu 2018 budou v nejlepší šestce v součtu umístění ze závodů na tři a pět kilometrů, ale zbylá šestice se doplní právě podle výsledků jediné jízdy z norského Stavangeru.

„U nás je ta kvalifikace pomalu horší jak pak ten olympijský závod, protože opravdu dostat se do času 12:24 na trojku nebo 32 na ostatní tratě je strašně malej počet,“ je přesvědčená Martina Sáblíková.

Českou rychlobruslařku ještě před startem sezóny čeká jedna příjemná povinnost. V sobotu si dojde na Pražský hrad pro státní vyznamenání a tak se teď hlavně stará o to, aby měla v čem jít.

„Měla bych samozřejmě mít večerní šaty, ale uvidíme. Zítra mi je dovedou. No, a jestli mi nebudou sedět, tak půjdu normálně v kalhotovém kostýmu,“ plánuje Martina Sáblíková.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme