Z černé sjezdovky je led. Ve Špindlerově Mlýně se chystají na elitní světové slalomářky

Elitní světové lyžařky jako Mikaelu Shiffrinovou a Petru Vlhovou čekají na konci týdne závody ve Špindlerově Mlýně. Na to musejí organizátoři speciálně upravit i černou sjezdovku, která je teď pro amatérské závodníky zavřená a kdo by si ji přeci jen chtěl sjet, bude pro něj až nebezpečná

Tento článek je více než rok starý.

Špindlerův Mlýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z černé sjezdovky ve Svatém Petru je led

Z černé sjezdovky ve Svatém Petru je led | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Při pohledu z lanovky se černá sjezdovka ve Svatém Petru neliší o od stavu, ve kterém na ní mohou jezdit „hobíci“ – rekreační lyžaři. Jenže teď se připravuje pro elitní světové slalomářky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo nemá dobře nabroušené lyže, ani nezabrzdí

„Teď po obou stranách kopce stavíme bezpečnostní sítě. V prudké části je to docela obtížná činnost, dělá se to na mačkách,“ popisuje Radiožurnálu Tomáš Lipanský, který je šéfem závodu.

Jeho otec Pavel Lipanský spíše velí stavbě trati. A hodně ho rozzlobí, když teď na ní někdo udělá oblouček.

Organizátoři totiž museli velkou část trati injektovat vodou, aby sjezdovka zmrzla v led. A s tím souvisí, že kdo udělá oblouček, vytvoří malou hromádku a ta když zmrzne, bude se hodně špatně seškrabávat.

Takže kdo se teď na sjezdovku dostane, měl by se pouze sunout bokem, po hranách lyží.

„Hlavní rozdíl je v tom, že sníh je opravdu hodně tvrdý. Kdo nemá opravdu dobře nabroušené lyže, ani nezastaví,“ vysvětluje Tomáš Lipanský.

Aktuálně už organizátoři řeší hlavně technické věci – umístění mezičasů, navrtání tyčí s ochrannými sítěmi, stavbu cíle a podobně.

Samotná sjezdovka čeká na počasí, potřebuje ochlazení, které by v těchto dnech alespoň v noci mělo přijít.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme