Nejdřív cukrovka, pak vydařená olympiáda. ‚Můžu být spokojená,‘ hodnotí Fernstädtová po vrcholu sezony

Česká skeletonistka Anna Fernstädtová má za sebou náročnou sezonu. Po horších výsledcích ve Světovém poháru hledala příčinu konstantní únavy a horší regenerace. Odpověď přišla jen pár týdnů před olympijskými hrami. Fernstädtové byla diagnostikovaná cukrovka prvního typu a její osobní i sportovní život nabral nový směr.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Fernstädtová.

Anna Fernstädtová. | Foto: Edgar Su | Zdroj: Reuters

„Inzulin pomáhá regeneraci. Takže předtím jsem minimálně půlrok trénovala bez správné regenerace, což nebylo pro tělo dobré. A to jsem pak pocítila na závodech ve Svatém Mořici, kde už jsem nemohla pořádně zkoordinovat svaly a nešly mi správně pohyby tak, jak jsem chtěla,“ přiblížila Anna Fernstädtová Radiožurnálu stavy před diagnostikováním cukrovky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skeletonistka Anna Fernstädtová má za sebou náročnou sezonu. Více v příspěvku Vojtěcha Šilhana

Do olympijských her zbýval necelý měsíc, přesto se ale Fernstädtová rozhodla v Pekingu startovat. A možná i díky nastolené léčbě zajela skvělý výsledek.

„Můžu s tím být spokojená, byl to můj nejlepší výsledek v celé sezoně. Jasně, nějaké chyby tam byly, ale to je sport,“ zhodnotila česká skeletonistka olympijský závod, ve kterém si dojela pro sedmou příčku.

Do začátku nové sezony je zatím daleko, plán na nejbližší dny je tak pro Fernstädtovou jasný. „Objedu všechny příbuzné, a když to vyjde, tak pojedu někam na dovolenou.“

Pak už ji ale čeká návrat k tréninku. Během jara a léta se hlavně chce naučit pracovat se svým tělem a jeho reakcemi na inzulin v různých typech zátěže. V tom by jí měla pomoct nejen její lékařka, ale i nově navázaná spolupráce s výživovým poradcem.

„Tomáš Soukup dělá stravování a jídelníčky i pro sportovce, kteří mají cukrovku. Jeho tým se v tom vyzná, takže s nimi to budeme ladit,“ dodala Fernstädtová.

Vojtěch Šilhan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme