Kvůli cukrovce jsem vynechala jen jednu jízdu, říká skeletonistka Fernstädtová po první sezoně s nemocí

Šestadvacetiletá skeletonistka Anna Fernstädtová má za sebou první sezonu po zjištění, kdy ji lékaři oznámili, že trpí cukrovkou prvního typu. Co všechno kvůli nemoci musela a dál bude muset absolvovat, aby mohla podávat stále stejné výkony jako dřív? To prozradila v rozhovoru pro Radiožurnál Sport.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skeletonistka Anna Fernstädtová

Skeletonistka Anna Fernstädtová | Foto: Ivana Roháčková

Při cestách na okruhy Světového poháru, evropského šampionátu nebo mistrovství světa tak musela více řešit stravu, časový posun, počasí a hlídat neustále hladinu cukru v krvi. V závodění Fernstädtovou nemoc ale nelimitovala.

„Ve sportování spíš ne, to jsem kvůli cukrovce vynechala jen jednu jízdu, což je dobré. Trochu jsme si hráli s rozcvičením, když jsem měla hodně vysokou, tak jsem nějaký klus prodloužila třeba o deset minut, abych to snížila,“ říká česká závodnice o hladině cukru v krvi, kterou jí každých pět minut měří kontinuální monitor glykémie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak skeletonistka Anna Fernstädtová hodnotí první sezonu, kdy závodila i s onemocněním cukrovkou prvního typu

„Když jsem byla hodně nízko před rozcvičením, tak jsem se najedla, chvíli čekala a pak až se začala rozcvičovat nebo mezi jízdami, kdy adrenalin zvedne cukr,“ přibližuje konkrétní situace.

Během závodů se jí vyhnula, hypoglykémii ale zažila šestadvacetiletá reprezentantka už několikrát i během tréninků.

„Projevuje se u mě tím, že se potím. Je to něco jako, když jde člověk ráno nalačno dvě hodiny běhat a cítí se slabě. Nemůžu dobře myslet, nevím, co mám jíst. Dostávám se z toho půl hodiny až hodinu.“ 

Nevím, jak to bude reagovat, říká před novou sezonou o cukrovce skeletonistka Fernstädtová

Číst článek

Fernstädtová měla během uplynulého ročníku po aplikacích inzulínu i menší potíže s nabíráním váhy. Musela si pořídit i lehčí skeleton.

„Pět kilo, co jsem přibrala, před čímž mě varovala i doktorka, bylo v pohodě. Saně byly lehčí a v zatáčkách, dráhách, kde nebyl moc tlak, jsem na ledu hodně plavala. Síly, kterou jsem do toho dala, bylo moc, než jsem byla zvyklá ovlivňovat,“ zmiňuje hlavní změny skeletonistka.

V první sezoně poté, co ji lékaři zjistili cukrovku prvního typu, musela Fernstädtová v mnoha věcích začít od nuly. I tak skončila sedmá v celkovém pořadí Světového poháru a na mistrovství Evropy si dojela pro šesté místo.

„Mistrovství Evropy bylo fajn, protože v top šest jsem ještě nebyla a celkové sedmé místo ve Světovém poháru také dobré. Mistrovství světa se moc nepovedlo, ale stane se,“ zhodnotila nejen sedmnácté místo ze světového šampionátu.

Nyní se trojnásobná juniorská mistryně světa chystá do Pchjongčchangu. V Jižní Koreji bude několik týdnů trénovat a možná nastoupí i do závodu asijského šampionátu.

Pavel Tylšar, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme