Jak zvednout ze dna české skoky na lyžích? ‚Největší faktor budou finanční podmínky‘, říká šéf Janda

Není to tak dávno, co se čeští skokani na lyžích pravidelně umisťovali v nejlepší dvacítce závodníků. Teď je ale česká reprezentace v úplně jiné pozici - má za sebou nejhorší sezonu v historii. Hlavním důvodem, proč se čeští skokani pořád propadají, je podle předsedy svazového úseku skoku na lyžích Jakuba Jandy nedostatek financí a s tím související špatná infrastruktura.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Koudelka na Turné čtyř můstků

Roman Koudelka na Turné čtyř můstků | Foto: Lisi Niesner | Zdroj: Reuters

„V sedm ráno jsem nastoupil v Berouně na operaci. Uvelebil jsem se na pokoji a najednou bylo devět a už jsem slyšel: ‚Tak jedeme, pane Koudelka.‘ Bylo to strašné, takový pocit bezmoci jsem snad ještě nezažil,“ vypráví Radiožurnálu Roman Koudelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak zvednout ze dna české skoky na lyžích? ‚Největší faktor budou finanční podmínky‘, říká šéf Janda

Přestože jsou od berounské nemocnice nejbližší skokanské můstky hodně daleko, i tyhle momenty na ortopedickém oddělení docela dobře ilustrují, jaká byla sezona českých reprezentantů.

Nedařilo se ani Koudelkovi, ani jeho kolegům, takže pod můstky po závodech často jen zklamaně kroutili hlavou. V zimě získali do celkového hodnocení Světového poháru dohromady jen šest bodů. Takže kdyby si chodili se žákovskou knížkou pro známky za předsedou svazového úseku skoku na lyžích, radost by jim neudělal.

„Musel bych to hodnotit známkou nedostatečná. Samozřejmě mi bylo smutno, když jsem to viděl,“ říká Radiožurnálu Jakub Janda, který získal skoro přesně před 15 lety velký křišťálový glóbus.

Jenže ty časy jsou dávno pryč. Z pozice nejvyššího člena vedení teď Janda řeší úplně jiné problémy.

Rakouský skokan na lyžích Kraft je potřetí mistrem světa. Na velkém můstku skončili Češi v prvním kole

Číst článek

„Když loni v březnu začal řádit covid, tak jsme si říkali, že nám to na jednu stranu pomůže, že pokrok nepůjde tak kupředu. To jsme se bohužel spletli. Pokrok šel ve skocích daleko víc dopředu. Ta naše zchátralá infrastruktura... Pokud opravdu nebudeme mít můstky na trénování, těžko se nám bude posouvat na vyšší příčky,“ vysvětluje.

Janda připomíná mnohokrát zmiňovanou tristní situaci ohledně tréninkových podmínek, řada skokanských můstků v Česku chátrá a jiné se často vůbec neupravují. A jen těžko vychováte olympijské medailisty, když skoro nemáte kde trénovat.

Jenže řešení skokanské šlamastyky je během na dlouhou trať. V nejbližší době se bude reprezentační vedení zabývat hledáním nového trenéra. František Vaculík v téhle funkci končí a nahradit by ho měl někdo zahraničí – tedy pokud se najde dost peněz.

„Když vezmeme koronavirovou krizi, tak ten největší faktor budou finanční podmínky. Máme nějaké sponzory, ale nikdo neví, i po té tragické sezoně, jestli u nás vůbec zůstanou, natož jestli seženeme nějaké nové,“ dodává Janda, i když navzdory tomu všemu prý věří, že se vše zase brzy v dobré obrátí.

David Nyč, Šimon Tatíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme