Pokud neseženeme peníze, skoky na lyžích v Česku možná zaniknou, říká šéf úseku Janda

Problémy českých skokanů na lyžích dál pokračují. Chybí kvalitní zázemí, výsledky se nedostavují a už dokonce odcházejí i samotní reprezentanti a trenéři. Šéf skokanského úseku a současný poslanec za ODS Jakub Janda navíc musí řešit nepříjemnou záležitost - sehnat do rozpočtu několik milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český skokan na lyžích Roman Koudelka na středním můstku v olympijském Pekingu

Český skokan na lyžích Roman Koudelka na středním můstku v olympijském Pekingu | Foto: Matthias Schrader, AP | Zdroj: Reuters

Na úspěchy, které zažíval Jakub Janda na začátku nového tisíciletí, budou čeští skokani ještě dlouho čekat. Výrazně o tom napověděla už minulá sezona - nejlepší výsledek v ní zaznamenal 18. místem Roman Koudelka. Zbylí čeští reprezentanti propadli, a to i na olympijských hrách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakub Janda pro Radiožurnál sport promluvil o finančních problémech českých skokanů na lyžích

Skokanský úsek teď řeší několik problémů - kromě chybějícího zázemí (v zimě je sportovcům k dispozici pouze jeden můstek v Harrachově) postrádá i zhruba tři miliony korun od sponzorů, bez kterých nedokáže zajistit příští sezonu.

„Pokud neseženeme na komerci tři miliony korun, skoky na lyžích u nás možná zaniknou. Takový je teď obrázek, musíme se hodně snažit, ale věřím, že se nám to povede a tento sport tady umřít nenecháme,“ řekl Radiožurnálu Sport šéf českého týmu a bývalý úspěšný závodník Janda.

Reprezentační dres navíc opouštějí sami skokani, během této sezony skončili Viktor Polášek, Vojtěch Štursa i Čestmír Kožíšek. A protože Filip Sakala se připravuje individuálně, zůstal v národním týmu Roman Koudelka. Výrazné posílení nadějnými mladíky je v nedohlednu. 

Po čtyřech letech bude mistrovství světa bez českých skokanů na lyžích, Kožíšek nezvládl kvalifikaci

Číst článek

„Máme tam jednu nebo dvě generace propad. Máme ale nějaké talenty, které je třeba dopilovat k tomu, aby byl přechod z juniorské do seniorské kategorie co nejlepší. Věřím, že během pár let se nám podaří je dostat do Světového poháru, aby tam podávali ty výkony a alespoň bodovali,“ dodal Jakub Janda, který jedná i o složení trenérského štábu.

Asistent kouče Vasji Bajce a bývalý reprezentant Jan Matura totiž kývnul na nabídku Francie, která rozhodně nepatří mezi skokanské velmoci.

„Skoky na lyžích u nás nejsou v dobré kondici. Stejně jako odcházíte z práce do práce, tak šel Honza za lepší nabídkou. My jsme mu takovou nabídku dát bohužel nemohli, nejsme na tom finančně tak silně,“ přiznal Janda.

I v následujících letech tak budou Češi pravděpodobně ve spodních patrech výsledkových listin.

František Typovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme