Hrdina i ostuda Finska. Matti Nykänen mezi skokany zářil, po kariéře skončil ve vězení

V 55 letech zemřel bývalý skokan na lyžích Matti Nykänen. Muž s přezdívkou „Létající Fin“ získal během své kariéry čtyři zlaté olympijské medaile a patřil k nejlepším závodníkům historie. Zároveň měl ale problémy s alkoholem a také si několikrát poseděl ve vězení.

Helsinky, Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matti Nykänen zkoušel prorazit jako zpěvák

Matti Nykänen zkoušel prorazit jako zpěvák | Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva | Zdroj: Reuters

Matti Nykänen vyhrál vše, co se dalo, jenže slávu už během kariéry neustál a často si pomáhal alkoholem. Na olympijské hry v roce 1988 málem neodcestoval - několik dní nebyl k nalezení.

Zemřel Matti Nykänen. Jednomu z nejlepších skokanů všech dob bylo 55 let

Číst článek

Oficiálně byl nemocný, až později vyšlo najevo, že ho našli na poslední chvíli zcela opilého u milenky. V Calgary i tak získal jako první skokan na lyžích v historii tři zlaté medaile na jedněch hrách. Triumfoval na středním i velkém můstku, třetí zlato přidal v soutěži týmů.

Kolegové ho ale příliš nemuseli. Kvůli opileckým výstřelkům i hvězdným manýrám byl několikrát vyloučen z reprezentace a zase přijat zpět. Kariéru musel ukončit ve 28 letech kvůli problémům se zády a koleny, a to s bilancí pěti olympijských medailí, šesti titulů mistra světa a 46 vítězstvími ve Světovém poháru.

Když „Létající Fin“ přestal skákat, propad pokračoval. Nykänen měl dluhy, své olympijské medaile nejdřív zastavil, následně prodal do muzea. Hodně pil a živil se chvíli jako striptér. Mimo jiné se pokoušel prorazit jako popový zpěvák a zpočátku měl ve Finsku úspěch.

Finy ale udivoval spíš tím, kam klesnul, svým chováním totiž připomínal rockovou hvězdu. Byl šestkrát ženatý s pěti ženami, několikrát seděl ve vězení, v roce 2004 pod vlivem alkoholu pobodal svého známého a byl odsouzen na 26 měsíců do vězení.

Když ho po polovině trestu propustili za dobré chování, byl za čtyři dny zpět ve vazbě kvůli napadení manželky.

Nakonec se ale dokázal zklidnit. Pomohl mu i nový vztah a návrat ke skokům na lyžích. „V roce 2011 se v Harrachově konalo MS veteránů a Matti skoky tak miloval, že si přijel zaskákat. Skákalo se na třicetimetrovém můstku a vyhrál,“ vzpomíná bývalý skokan na lyžích a Nykänenův konkurent i kamarád Pavel Ploc.

K šesti titulům mistra světa tak přidal „Létající Fin“ i dva veteránské. Loni se stihl vrátit i k muzice - s finskými rappery Yksi Totuus nazpíval písničku Suomi.

David Prouza, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme