Zemřel Matti Nykänen. Jednomu z nejlepších skokanů všech dob bylo 55 let

Slavný finský skokan na lyžích Matti Nykänen, čtyřnásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa, v 55 letech zemřel. Uvedl to magazín Seiska.

Tento článek je více než rok starý.

Helsinki Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matti Nykänen

Matti Nykänen | Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva | Zdroj: Reuters

Nykänen zářil v 80. letech minulého století, kdy jako jediný v dějinách získal všech pět velkých trofejí ve skokanském sportu: zlato na OH (4), zlato na MS ve skocích (5), zlato na MS v letech (1), křišťálový glóbus za celkové prvenství ve Světovém poháru (4) a vítězství na Turné čtyř můstků (2).

Legendou ve 23 letech. Skokan Schlierenzauer překonal Nykänena

Číst článek

Ve Světovém poháru vyhrál rodák z Jyväskylä 46 závodů, což byl rekord až do roku 2013, kdy ho překonal Rakušan Gregor Schlierenzauer.

Stejně jako úspěchy na můstku byl Nykänen proslulý bouřlivým osobním životem. Byl šestkrát ženatý s pěti ženami, mnohokrát byl zatčen za násilné trestné činy a strávil několik měsíců ve vězení. Po skončení kariéry také nazpíval několik popových alb.

Blonďatý Nykänen s dětskou tváří byl jedním z velkých soupeřů českého skokana Pavla Ploce. V roce 1984 překonal fenomenální Fin jeho rok starý světový rekord v letech 181 metrů, který poté ještě čtyřikrát vylepšil až na 191 metrů.

V soutěži na středním můstku na OH v Calgary 1988 byl právě Nykänen jediným přemožitelem Ploce a také dalšího českého skokana Jiřího Malce, jenž získal překvapivý bronz. V Calgary Nykänen ovládl všechny tři závody, vyhrál také na velkém můstku a pomohl ke zlatu v soutěži družstev. O čtyři roky dříve v Sarajevu, kdy ještě družstva nesoutěžila, prohrál na středním můstku jen s další legendou Jensem Weissflogem z tehdejší NDR.

V olympijské sezoně 1987/88 zase Ploc jako jediný Nykänena porazil na Turné a připravil ho o šanci vyhrát všechny čtyři závody prestižního miniseriálu. Český skokan vyhrál před Nykänenem v Oberstdorfu, další tři závody a tím i celé Turné poté ovládl Fin.
Kromě pěti zlatých medailí získal Nykänen na MS v klasickém lyžování jedno stříbro a tři bronzy, stejnou sbírku měl vedle jednoho zlata i z MS v letech.

Nykänenova kariéra začala na začátku 90. let upadat i kvůli nastupujícímu V-stylu, na který se nedokázal adaptovat. Definitivně skončil se skoky v roce 1994. V pozdějších letech se nicméně účastnil veteránských soutěží a v roce 2011 se stal v Harrachově ve své věkové kategorii mistrem světa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme