České skokanky na lyžích se chtějí prosadit ve Světovém poháru, pomoct má i změna přípravy

Skoky na lyžích nejsou jen doménou mužů. Platí to i v tuzemsku. České skokanky chtějí vystoupit ze stínu svých mužských kolegů a začít třeba pravidelně bodovat ve Světovém poháru. Jak v tom letním, tak hlavně v zimě.

Harrachov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skokanské můstky v Harrachově, ilustrační foto

Skokanské můstky v Harrachově, ilustrační foto | Foto: Ondřej Vaňura, Martin Pařízek

„Momentálně máme dvě ženy - Karolínu Indráčkovou a Zdeňku Pešatovou. Pak tři takové nadějné juniorky. Štěpánku Ptáčkovou, která už vlastně patří do A-týmu a dokázala bodovat ve Světovém poháru. Teď tam jsou dvě mladé Klára Ulrichová a Veronika Jenčová,“ představuje aktuální reprezentační tým trenér Tomáš Vambera.

Přehrát

00:00 / 00:00

České skokanky na lyžích se chtějí prosazovat ve Světovém poháru, pomoct má i změna přípravy

V letních měsících o sobě dávají vědět především třiadvacetiletá Karolína Indráčková a o šest let mladší Štěpánka Ptáčková.

„Než jsem tuhle pozici vzal, tak jsem si zrovna s těmato dvěma udělal osobní pohovor, co od nich budu očekávat a jak k tomu budeme přistupovat, když to vezmu, a našli jsme společnou cestu,“ dodává Vambera.

Karolína Indráčková je současnou českou jedničkou. Přiznává, že s návratem Tomáše Vambery k národnímu týmu přišla i nová motivace a hlavně změna přípravy.

„Je úplně jiná, za což jsem ráda, protože už to byl poslední roky trošku stereotyp. Myslím, že všem holkám prospívá, že se to teď celé změnilo a jedeme od nuly. Úplně jiné tréninky. Děláme mnohem víc techniky, před skokanským tréninkem děláme vždycky čtyřicet minut techniky, což jsme nikdy nedělali,“ říká Indráčková.

Zemřel bývalý skokan na lyžích a Raškův trenér Zdeněk Remsa, bylo mu 90 let

Číst článek

Zatímco ženy letos svůj vrchol v podobě mistrovství světa nemají, Štěpánku Ptáčkovou v juniorské kategorii šampionát čeká. Stejně jako olympiáda mládeže.

„Cíle jsem si zatím úplně nestanovila, neměla jsem k tomu odvahu. Myslím, že jako tým máme cíl, abychom aspoň dvě tři dokázaly stabilně bodovat ve Světovém poháru,“ říká Ptáčková.

I proto mají skokanky letní program pořádně nabitý. A nic se v tomto směru nemění ani druhý prázdninový měsíc.

„Skokanský týden v Liberci završený Světovým pohárem v Hinterzartenu, teď jsme byli týden tady v Harrachově na kondičním bloku, odjíždíme na skokanský blok, pak máme blok techniky završený Světovým pohárem ve Frenštátě,“ říká Tomáš Vambera k tréninku i závodům.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme