Snowboardcrossař Pazdera získal první české zlato na deaflympiádě. Poklonu mu vysekla i Samková

Snowboardcrossař Tomáš Pazdera obhájil zlatou medaili na deaflympiádě. Na akci pro neslyšící, která je jednou za čtyři roky a je tak obdobou olympijských her, se připravoval společně s Evou Samkovou a v italské Santa Caterině vyhrál s přehledem všechny jízdy včetně té finálové.

Tento článek je více než rok starý.

Santa Caterina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tereza Kmochová a Tomáš Pazdera, čeští deaflympionici

Tereza Kmochová a Tomáš Pazdera, čeští deaflympionici | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„My mu říkáme ‚Zvukáč‘, je to takovej hustej týpek. Přišel o sluch v nějakých třech letech kvůli nemoci. Říká, že není neslyšící, protože na jedno ucho slyší asi na 0,3 procenta,“ rozpovídala se o Tomáši Pazderovi pro Radiožurnál olympijská vítězka a mistryně světa Eva Samková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snowboardista Tomáš Pazdera získal další zlato na deaflympiádě i díky velké píli. Více v příspěvku Jakuba Marka

Před sezonou se potkávali na soustředěních českého snowboardcrossového týmu, ale Pazdera měl velké zdravotní problémy. Nejprve si přetrhl vazy v kolenu a pak přišla na rakouském ledovci další komplikace.

„Na soustředění přišel o zbytky sluchu a odjel do Prahy, kde deset dní docházel na kapačky a podařilo se mu nějaké frekvence zachránit. Takže s naslouchátkem je stále funkční,“ řekl trenér Marek Jelínek.

Samkové pomohlo k ideálnímu vstupu do sezony i dobré mazání. Nový servisman ho testoval na běžkách

Číst článek

„Oni ty závody musí jezdit bez naslouchátka, což je pro ně ještě náročnější. Rovnováha je v tu chvíli mnohem horší a musí se hrozně soustředit, což je vyčerpávající. Vůbec ale při jízdě na snowboardu nepůsobí, že by byl nějak hendikepovaný,“ popsala Samková.

Pazdera tato slova v italské Santa Caterině potvrdil. Ve své disciplíně dominoval a vybojoval pro českou výpravu první zlato z 19. zimní deaflympiády. Navzdory mlze nad tratí, se kterou si ale díky trenérovi poradil bez problémů.

„Sice byla trošku menší viditelnost, ale Marek mi vryl trať do hlavy tak, abych si ji zapamatoval, jako kdybych jel poslepu,“ vysvětlil Pazdera. „Tomáš je nejpilnější a nepracovitější sportovec, jakého znám. Mohl bych ho přirovnat pouze k Ester Ledecké,“ doplnil trenér Jelínek.

Tomáš Pazdera ale nejspíš bude muset ukončit závodní kariéru. V nejbližších dnech totiž čeká přírůstek do rodiny a ve sportu neslyšících se v Česku uživit nelze.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme