Elitní snowboardistky v Česku? Ve hře jsou domácí Světové poháry pro Samkovou i Ledeckou

Olympijské vítězky Eva Samková a Ester Ledecká letos ovládly své disciplíny ve Světovém poháru, ale na domácí snowboardový závod proti elitě stále čekají. Je ale reálné, že by se do příští olympiády mohl do České republiky dostat Světový pohár ve snowboardcrossu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká snowboardcrossařka Eva Samková

Eva Samková | Zdroj: ČTK

Desetitisíce fanoušků jako na biatlonovém Světovém poháru v Novém Městě na Moravě na snowboardcrossu nejspíš očekávat nemůžeme, ale myšlenka dostat prestižní seriál s Evou Samkovou do České republiky se čím dál víc blíží realitě.

Evka má ještě obrovské rezervy, říká trenér Samkové. Příští sezona bude o nové technice i studiu

Číst článek

„Děláme postupné kroky a moc bych si přál, abychom tu měli Světový pohár ve snowboardcrossu v roce 2021,“ plánuje šéftrenér české reprezentace Marek Jelínek.

„Je to proveditelné,“ doplňuje mistryně světa Eva Samková. „Na Dolní Moravě byl Evropský pohár a parametry nebyly od SP daleko. Občas si na svěťáku stěžujeme, že jsou malé zatáčky, ale v Česku je to možné a doufám, že se to někdy uskuteční.“

Místo, kam by měl případný Světový pohár dorazit, je ale zatím neznámé, protože je podle Jelínka v Česku víc svahů, kde by se dala trať postavit, a všechno záleží na domluvě s daným zimním střediskem.

„Příští týden budu mít sraz s šéfem SP ve snowboardingu, zatím mám zprávy, že jsou tomu jako vedení FIS velmi nakloněni a byli by rádi,“ přibližuje Marek Jelínek postoj Mezinárodní lyžařské federace.

Nenáročný alpský snowboarding

Nereálné není ani to, že by se v budoucnu na snowboardu před domácím publikem ukázala i Ester Ledecká. Alpský snowboarding je oproti snowboardcrossu disciplína absolutně nenáročná na sníh. Svahů, na kterých by se v Česku dal udělat závod, jsou desítky.

„Samozřejmě bych si to přála a byla by to pro mě čest. Klobouk před tím, co se jim povedlo s lyžařským svěťákem,“ vrací se Ester Ledecká k lyžařským závodům v Krkonoších, kde nakonec kvůli boji o křišťálový glóbus ve snowboardingu chyběla.

„Koukala jsem v televizi a atmosféra byla neuvěřitelná, něco takového jsem v televizi ještě neviděla. Kolik tam bylo lidí a jací byli. Fandili každému, kdo dojel do cíle,“ dodává Ester Ledecká.

Ester Ledecká s trofejemi z uplynulé sezony | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme