Ticho, roušky, bublina. V sobotu začíná Světový pohár v alpském lyžování v Söldenu. I s Ledeckou

Ester Ledeckou čeká úvodní závod Světového poháru na lyžích. Trochu netradičně jím v sobotu bude obří slalom v rakouském Söldenu, kde závodila naposledy před třemi lety. Tamní trať bude stejná, jako si ji pamatuje, ale samotné prostředí kolem závodu je trochu ponuré.

Tento článek je více než rok starý.

Od zpravodaje z místa Sölden Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká.

Ester Ledecká. | Foto: Sergei Belski-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Na první pohled i poslech je tu všechno jako normálně. Pořadatelé odklízejí sníh z míst, kde být nemá nebo montují ohřevné fukary do stanů pro závodníky. Je tu však ticho. Nikoliv ticho před bouří, takové tu bude i při závodě, protože diváci sem nesmí.

Všechno, co odsud – asi z 2 700 metrů nad mořem – uslyšíte, bude trošku zahuhlané, protože roušku si tu nikdo sundat nemůže. V místních poměrech ji nahrazuje klasický lyžařský šátek kolem krku.

Chtěla bych to zase posunout, říká Ledecká před sezonou. Znovu chce kombinovat lyže a snowboard

Číst článek

„Na trati není žádná změna, ale všechno tady okolo je stejné a jiné zároveň. Je tu dvakrát tolik plotů, celkem jich tu je kolem cíle více než kilometr. Nejsou tu lidé, žádná party, žádná show ve městě,“ vysvětluje André Arnold, viceprezident organizačního výboru závodu na ledovci, kde se v posledních letech několikrát kvůli nedostatku sněhu nezávodilo, ale zrovna teď se tu sype z oblohy dost vloček, takže lopaty a bagry odvážející sníh jsou pořád potřeba.

Na papíře má světový pohár spoustu omezení. Mezinárodní lyžařská federace vydala pro všechny rozsáhlý manuál, ve kterém de facto každou skupinu zvlášť uzavírá do samostatné bubliny. V praxi všichni dodržují základní pravidla, ale s vědomím, že kdo nemá negativní test na koronavirus, na kopec se stejně nedostane.

„Je strašně důležité ukázat, že lyžování pořád existuje a ta současná situace ho nepoloží. Proto jsme uzavřeli horu a udělali tenhle závod. Do lanovky pouštíme jen čtyři lidi, kteří jsou si blízcí, nesmí se míchat závodníci, hosté, organizátoři, ani média. Chceme ukázat, že lyžování je bezpečné,“ vysvětluje Arnold před úvodem Světového poháru, který tady na Rettenbašském ledovci začne v sobotu v 10.00.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme