Společně přišli o nohy, teď bojují na paralympiádě o třetí zlaté medaile v řadě

Chodívali spolu na stejnou školu, prali se na stejné žíněnce a ve stejný moment přišli o nohy. Těžká dopravní nehoda je ale o společné chvíle nepřipravila. Američané Nikko Landeros aTyler Carron se dali na sledge-hokej a v Pchjongčchangu spolu pokrevní bratři útočí na další zlatou medaili paralympijského turnaje.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikko Landeros v semifinálovém utkání proti Itálii.

Nikko Landeros v semifinálovém utkání proti Itálii. | Foto: Thomas Lovelock | Zdroj: Reuters

Příběhy pokrevních bratrů Vinnetua a Old Shatterhanda v Hollywoodu na rozdíl od Evropy neprorazily. Těžko říct, jestli Nikko Landeros and Tyler Carron touží po nějakém kvalitním scénáři, silný námět ale každopádně mají. A vlastně by také mohl být o pokrevních bratrech. Když oba spolužáci bojovali v nemocnici o život, zachránily je transfúze od stejného dárce.

„Leželi jsme s otevřenými těly ve stejném sále, máme v sobě pinty stejné krve. Od doktorů jsme hned věděli, že po vlastních nohách už chodit nikdy nebudeme. Začali jsme se okamžitě soustředit na rehabilitaci. V lednu nás srazilo auto a už v květnu jsem šel po protézách pro maturitní diplom," vzpomíná Carron.

Pchjongčchang Lucie Výborné: V českém sledge hokejovém týmu spolu hrají skladník, laborant i student

Číst článek

Odmaturovat stihl Tyler Carron o rok dřív než jeho mladší kamarád. Poamputačními nástrahami ale oba sportovci procházeli společně.

 „Tlačíme se navzájem dopředu. Jsme bojovníci, neustále spolu soutěžíme. I když poslední dobou už méně, spíš si poradíme. Máme spolu pouto, kterému se nic nevyrovná. Prošli jsme si vším společně. Nemusíme na sebe promluvit a stejně víme, čím ten druhý prochází. Po amputaci jsem byl chvíli psychicky dole, ale společná rehabilitace s Tylerem mě z toho rychle dostala. Oba jsme zvládli léčbu nakonec hodně rychle," říká Landeros.

A dlouho netrvalo Nikku Landerosovi ani to, než sílu ze zápasnické žíněnky zúročil na ledě. Čtyři roky poté, co o něj na zasněžené coloradské silnici zabrzdila jeho spolužačka, získal zlato na hrách ve Vancouveru. V Pchjongčchangu může získat třetí v řadě. Před chvíli postoupil s americkým týmem do finále. V obranné dvojici mu znovu jistí záda Tyler Carron.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme