‚Vylezli z toho ven a udělalo se jim špatně.‘ Český čtyřbob vybral v konkurzu nového člena posádky

Elitní český čtyřbob musel před novou sezonou vyhlásit konkurz na doplnění posádky. Už před únorovými hrami v Pekingu skončil Dominik Suchý, pak se k němu z různých důvodů přidali Jakub Nosek a Jan Šindelář. Jaký byl výběr nových reprezentantů, popsal pilot Dominik Dvořák.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: Dominik Záleský, Jáchym Procházka, David Bureš, Dominik Dvořák

Zleva: Dominik Záleský, Jáchym Procházka, David Bureš, Dominik Dvořák | Foto: Iva Roháčková | Zdroj: Český rozhlas

„Procházeli jsme si atletické tabulky. Oslovovali jsme jednotlivé kluky a snažili jsme se je podle dat stáhnout na tenhle nábor,“ říká Dominik Dvořák. Data nasbíral společně se svým týmem v určitých disciplínách. Ty byly předem dané v takzvané testové baterii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si posádku českého čtyřbobu

„Je tam desítka a třicítka sprint, třicítka letmo a k tomu jsme ještě kluky zkoušeli vzít na trenažér, který máme v centru ministerstva vnitra na Olympu a tam je učit techniku,“ pokračuje Dvořák. A samozřejmě se zájemci během náboru nevyhnuli ani silovým zkouškám.

„Dělali přemístění, dřep, bench, tyhle silové věci. Z toho nám pak vycházely data a ukazatele, podle kterých jsme pak vyhodnocovali, kdo bude použitelný, a kdo ne,“ popsal Dvořák náplň testování.

Vítěz a poražení

Nejlépe konkurz zvládl David Bureš. Bývalého ragbistu nalákal k bobům jeho kondiční trenér Jan Kobián, mimochodem taky bývalý bobista. David Bureš si nábor užíval.

Spoluhráči i soupeři omezují kvůli cenám aktivity, zanikly i týmy, říká amatérský hráč hobby hokeje

Číst článek

„Nervózní jsem nebyl, Dominik je sympaťák a byl tam i Jan Kobián, se kterým se znám roky. Největší problém jsem měl se sprinty, po silové stránce jsem na tom tak nějak normálně,“ řekl Bureš.

„Ještě jsme skákali z místa do dálky, do písku. A pak tam byl samozřejmě i trenažér. To je něco úplně nového a jiného. Musíte mít specifickou techniku na to, jak se s tím rozběhnout,“ vzpomínal David Bureš, který kromě trenažéru zvládnul i ostrou jízdu v ledovém korytu.

To se ale o některých říct nedá. Co jim dělalo největší problémy, popsal pilot Dominik Dvořák.

„Vylezli z toho bobu a řekli, že je jim špatně, točí se jim hlava a tak dále. K tomu si připočtěme vysoké přetížení. Většinou se pohybuje kolem 4-5 G, takže na člověka tlačí pětinásobek jeho váhy, to je velmi náročné. Nebo se občas stane, že z toho člověk vyleze a řekne si, že se mu z toho dělá špatně a nechce to už vícekrát zažít,“ řekl.

Nová posádka, kterou tvoří pilot Dominik Dvořák, zadní brzdař Dominik Záleský a dvě křídla Jáchym Procházka s Davidem Burešem, začne sezonu v Evropském poháru, a to už příští týden v Norsku. Do toho Světového by chtěla naskočit na začátku příštího roku.

Mikuláš Jáša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme