Sportovci z KLDR budou na olympiádě pod dozorem, očekává koreanista. Emigraci brání starost o rodinu

Sportovci ze Severní Koreje sice zažijí atmosféru olympijských, ale naplno si ji nebudou moci vychutnat. Hlavním důvodem je snaha severokorejského režimu držet sportovce v izolaci před vlivy okolního světa.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Delegace KLDR na jednání o účasti na olympijských hrách

Delegace KLDR na jednání o účasti na olympijských hrách | Zdroj: Reuters

„Severní Korea vyšle delegaci složenou z vysokých funkcionářů, členů olympijského výboru, sportovců, roztleskávaček, umělců, diváků, novinářů a družstva, které předvede ukázku taekwonda,“ řekl Čun He-sung, náměstek jihokorejského ministra pro sjednocení.

KLDR a Jižní Korea u jednacího stolu. Státy se dohodly na účasti Severokorejců na olympiádě

Číst článek

Organizátoři vyhoví Severokorejcům s posunutím termínu podání přihlášky na olympijské hry. Spoustu dalších věcí si ale na místě bude severokorejská výprava řešit sama.

„Dovedu si představit model, že jsou v uzavřené komunitě pod dozorem pracovníka státní bezpečnosti nebo politruka, aby pokud možno co nejmíň přicházeli do kontaktu s okolním světem,“ přemýšlí koreanista Tomáš Horák z Ústavu dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Podobná opatření by mohla být přísná. „Je to snaha omezit z jejich pohledu negativní vlivy na minimum. Nebudou je asi moct dát úplně do karantény, ale zase by nebyli rádi, aby se někde družili se sportovci z jiných zemí,“ dodává.

Útěkem by uškodili rodinám

Sportovní akce byly v minulosti často prostorem pro nelegální emigraci. Severokorejci ale podle koreanisty takové myšlenky mít nebudou. Kromě izolovaného bydlení by jim v tom měla bránit i vazba na domov.

„V Severní Koreji nechávají vlastní rodiny, pro které by to znamenalo velké problémy. Je to uprchlické trauma. Když se nějaký přeběhlík uchytí v zahraničí, žije s vědomím, že uškodil rodině, kterou doma zanechal. V případě sportovců by to ještě bylo medializované,“ vysvětluje Tomáš Horák.

Sportovní cestou si účast na olympijských hrách zajistil jeden severokorejský krasobruslařský pár. A právě i sportovní výkony mohou závodníkům při návratu domů z izolace u jižního olympijského souseda pomoci.

„Je možné, že jsou součástí severokorejské elity. Tím, že reprezentují zemi, mohou pro rodinu zajistit vyšší životní standard. Kdyby přeběhli, tak by je těchto výhod zbavili,“ říká Tomáš Horák z Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Olympijské hry začnou v Jižní Koreji 9. února.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme