Biatlonistka Davidová vstoupila do sezony sedmým místem, o šanci na medaili přišla poslední ranou

Biatlonistka Markéta Davidová dojela v prvním závodě Světového poháru na sedmém místě. Úřadující mistryně sice ještě před poslední položkou bojovala o medailové umístění, nakonec však poslední ranou minula. Celkem minula dva terče a od medailových příček ji dělilo 58 sekund. Tereza Voborníková dojela na 22. místě.

Kontiolahti (Finsko) (Aktualizováno: 15:51 30. 11. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Davidová

Markéta Davidová | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

První závod sezony vyhrála i s jednou trestnou minutou Švédka Hanna Öbergová. Olympijská šampionka z Pchjongčchangu a mistryně světa z roku 2019 porazila o 36,5 sekundy bezchybně střílející Norku Ingrid Landmark Tandrevoldovou. Třetí skončila s jednou chybou Italka Lisa Vittozziová.

Norové bojkotují sjezd Mezinárodní lyžařské federace, nechtějí jednat s ruskými a běloruskými zástupci

Číst článek

„Myslím, že to byl relativně dobrý závod. Střelba byla taková, jaká jsem doufala, že bude a že se z toho nepo..., tak to se povedlo. Akorát poslední rána šla mimo, ale jsou to první závody, tak uvidíme. Nedělala bych z toho závěry,“ řekla spokojená Davidová Radiožurnálu.

Kariérní maximum si vylepšila Tereza Voborníková. Dvojnásobná juniorská mistryně světa minula stejně jako Davidová poslední terč, šlo však o její jediný omyl a skončila dvaadvacátá.

Bodovala ještě Eliška Václavíková na 39. místě. Jessica Jislová byla 54. a Lucie Charvátová skončila po sedmi chybách devětasedmdesátá.

Pětadvacetiletá Davidová zahájila závod v červeném dresu úřadující šampionky disciplíny. Díky sedmému nejrychlejšímu běhu se od úvodu pohybovala na předních příčkách. Výrazně zrychlila i při střelbě, kde měla pátý čas.

Navzdory chybě při první položce vestoje, kde minula druhou ránu, měla do poslední položky šanci atakovat stupně vítězů. Stejně jako na olympijských hrách v Pekingu ale minula poslední ránu a propadla se mimo první pětku.

Obhájkyně celkového vítězství ve Světovém poháru Norka Marte Olsbuová Röiselandová i její krajanka a předloňská vítězka velkého glóbu Tiril Eckhofová na startu chyběly kvůli zdravotním potížím po prodělaném covidu-19. Ruské a běloruské závodnice nesmí závodit kvůli válce na Ukrajině.

Program v Kontiolahti pokračuje ve čtvrtek štafetami.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):

Ženy - vytrvalostní závod (15 km): 1. H. Öbergová (Švéd.) 43:53,8 (1 trest. minuta), 2. Tandrevoldová (Nor.) -36,5 (0), 3. Vittozziová (It.) -39,7 (1), 4. Voigtová (Něm.) -1:00,5 (0), 5. Simonová (Fr.) -1:11,9 (1), 6. Herrmannová-Wicková (Něm.) -1:31,4 (2), 7. Davidová -1:37,6 (2), ...22. Voborníková -3:18,8 (1), 39. Václavíková -4:35,0 (1), 54. Jislová -6:09,1 (3), 79. Charvátová (všechny ČR) -9:15,5 (7).

Miroslav Lenc, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme