'Ať tahle forma vydrží celý rok.' Sáblíková od prvního startu v sezoně vede světové tabulky

Martina Sáblíková je blíž splnění snu o zisku medaile i na třetích olympijských hrách v řadě. Nasvědčuje tomu forma, kterou česká rychlobruslařka má hned při svém prvním pobytu na ledě v nové sezoně.

Tento článek je více než rok starý.

Inzell/Německo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková v čele českého vláčku na tréninku v Inzellu

Martina Sáblíková v čele českého vláčku na tréninku v Inzellu | Foto: PR/Sport Invest

„Zatímco ostatní už mají dva měsíce ledu, tak my máme teprve začátek a ničemu to nepřekáží. Radši budu dělat letní trénink a posouvat tělo dál než bruslit. Na ledě to není to pravé rozbudovávat organismus. Mám trošku jiný systém,“ vysvětluje trenér Petr Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na německém soustředění navštívil Martinu Sáblíkovou reportér Petr Kadeřábek

Během tréninku stojí přímo u dráhy a se stopkami v ruce dává instrukce svým svěřencům. Dvanáctka rychlobruslařů v českých kombinézách krouží po oválu, tempo udává Martina Sáblíková. Při každém průjezdu hlásí trenér časy průjezdů.

Během tréninku jel vláček pod vedením Martiny Sáblíkové jedno čtyřsetmetrové kolo za 31,2 sekundy a každé další vždy o sekundu rychleji. Takové tempo by znamenalo světový rekord na pětikilometrové trati, tolik kol ale Martina Sáblíková v tréninku nejezdí.

Přesto už má při svém prvním soustředění na ledě za sebou jeden závod a na třech kilometrech překvapila časem něco málo přes čtyři minuty a jednu sekundu i sama sebe.

„To mi hodně pomáhá a doufám, že mi tahle forma vydrží celý rok. Ve středu a čtvrtek se mi nejezdilo optimálně, říkala jsem si, že bych mohla být spokojená tak s časem 4:08. S tím by se dalo bojovat o top ten, pak mě to hodně překvapilo,“ usmívá se Martina Sáblíková.

Hned po prvním startu vyhoupla do čela letošních světových tabulek. První skluzy na ledě tak české medailové naději pro Pchjongčchang vyšly na výbornou, teď před ní stojí těžký úkol – udržet formu až do února.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme