Věřím, že se nám do budoucna podaří někoho vychovat, přeje si bývalý skokan na lyžích Janda

Na uplynulém Turné čtyř můstků zaznamenali čeští skokani na lyžích nejhorší výsledek za 17 let. Ani jednou nebodovali. Šéftrenér reprezentace František Vaculík, který se od léta posunul do role trenéra A týmu, má i nadále důvěru vedení. Problémy neúspěchu jsou prý totiž jinde.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Janda v roce 2014

Jakub Janda v roce 2014 | Zdroj: Profimedia

České skoky na lyžích prožívají výsledkově smutné období. Potvrdilo to i právě skončené Turné čtyř můstků, kde reprezentace nedokázala ani jednou bodovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, kde vidí příčiny neúspěchu českých skokanů na lyžích Jakub Janda

„Bohužel, skoky nejsou v dobré kondici, ale já věřím, že se nám do budoucna podaří někoho vychovat. Vemte si Poláky, neměli nikoho, pak přišel Adam Malysz a dnes mají Kamila Stocha,“ přiznává šéf skokanského úseku Českého svazu lyžařů Jakub Janda.

„Nebudu se na nic vymlouvat, já vím, že kluci celé léto makali, my jsme najeli na nějakou cestu a ta není snadná. Mění se i technika a během tři čtvrtě roku se všechno opravdu překopat nedá,“ vysvětluje Janda příčiny, proč čeští skokani na Turné čtyř můstků po 17 letech znovu nedokázali bodovat.

„Mezi klukama není konkurence, aby se navzájem popichovali a tím se posouvali dál,“ myslí si bývalý skokan na lyžích Jan Mazoch.

„Na dvou rukou můžeme spočítat skokany, kteří reprezentují Českou republiku, a není z koho vybírat. Nemáme vůbec žádnou základnu,“ dodává Mazoch.

Odešli do zahraničí

V minulých letech navíc hodně bývalých reprezentantů, jako třeba právě Mazoch, po konci kariéry opustilo skoky na lyžích. Nebo odešli do zahraničí. David Jiroutek je koučem francouzské reprezentace.

Michal Doležal zase slaví druhým rokem úspěchy jako hlavní trenér polských skokanů na lyžích.

„Toho my teď odchytáváme, Lukáš Hlava nám loni skončil a hned jsme ho zařadili. Jde o to, aby ti kluci, kteří v tom systému byli, tak se vraceli a aby pokračovali na trenérských pozicích,“ říká Janda, který si uvědomuje, že návrat mezi skokanskou elitu bude běh na dlouhou trať.

„My se nemůžeme do budoucna koukat o rok nebo o dva, ale musíme se dívat o generace dál a chceme nastavit systém, aby skoky byly zase na výslunní,“ tvrdí šéf skokanského úseku Českého svazu lyžařů Jakub Janda.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme