Únorový termín Jizerské 50 určila analýza, pořadatelé jsou proti nedostatku sněhu pojištění

Do startu lyžařského závodu Jizerská padesátka zbývá pět měsíců. V roce 2018 se do stopy milovníci bílé stopy znovu vydají až v únorovém termínu zrovna v době, kdy se bude v Jižní Koreji bojovat o olympijské medaile. Únorový termín se ale letos osvědčil - v předchozích letech totiž v lednu tradiční závod ohrožoval nedostatek sněhu.

Tento článek je více než rok starý.

Bedřichov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jizerská padesátka (ilustrační foto).

Jizerská padesátka (ilustrační foto). | Foto: Jizerská 50

„Oslovili jsme Český hydrometeorologický ústav a poprosili jsme je o analýzu počasí. Šli jsme 40 až 50 let zpátky. Z analýzy vyšel jako optimální termín z pohledu sněhu druhý až třetí únorový víkend,“ vysvětluje Radiožurnálu organizátor Jizerské padesátky David Douša.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak čelí pořadatelé Jizerské 50 nedostatku sněhu? Ptal se reportér ČRo Pavel Petr

Poprvé se v únorovém termínu Jizerská padesátka běžela letos. Možná symbolicky při padesátém ročníku. 51 ročník se uskuteční od 16. do 18. února 2018. 

„Pořád je to pouze statistika, ale rozdíl je poměrně veliký. Dává nám to také delší čas na umělé zasněžování a přípravu tratě. Připravit se na to, že může přijít třeba obleva, prostě máme větší manévrovací prostor,“ dodává.

Podle dlouhodobé předpovědi by Jizerská padesátka v příštím roce neměla mít problémy se sněhem. Pokud ano, lyžaři se nemusí bát, že by přišli o startovné, které musí dopředu uhradit.   

„S partnerem Jizerské 50 jsme se dohodli, že pojistí všechny přihlášené závodníky automaticky proti nedostatku sněhu. Ve chvíli, kdy by se závod nejel, závodníci dostanou 70 % startovného, což je unikátní věc ve světě,“ dodal David Douša.

Kvůli nedostatku sněhu byl závod zrušen v roce 2014. O rok později znovu tato možnost hrozila. Nakonec pořadatelé připravili zkrácený okruh. Ani další ročník se neobešel bez problémů, ale závodilo se.

Bauer proti Váňovi

Pokud by se jedenapadesátý ročník konat nemohl, diváci by přišli o rozuzlení zajímavé sázky. Trojnásobného medailistu z olympijských her Lukáše Bauera k ní vyhecoval žokej Josef Váňa. 

'Letos nejsem připravený.' Josef Váňa starší Velkou pardubickou nepojede, ale končit nechce

Číst článek

„Když jsem oficiálně ukončil reprezentační kariéru, vyzval mě, že si to můžeme rozdat na Jizerské 50. Nervozita u mě panuje a trošku víc trénuju. Musím Pepíka úplně zadupat do země, nebo mě bude chtít vytáhnout na Velkou pardubickou, to by pro mě bylo mnohem horší,“ směje se lyžař.

Pro osminásobného vítěze Velké Pardubické lyže nejsou ničím cizím. V době, kdy sloužil v Jeseníkách na horské službě, hodně lyžoval a Jizerskou 50 několikrát absolvoval. „Přímé srovnání nemám, ale třeba je dobře, že si vybral koně a ne lyžování, pak bych nemohl být tak dlouho v reprezentaci,“ usmívá se Lukáš Bauer, který si v roce 2013 doběhl na Jizerské padesátce pro své nejlepší umístění - skončil druhý.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme