Vedení světového biatlonu je podezřelé z korupce a finančních podvodů, potvrdili vyšetřovatelé

Rakouští vyšetřovatelé potvrdili, že vrcholné funkcionáře Mezinárodní biatlonové unie (IBU) a ruské sportovce podezřívají z dopingu, korupce a finančního podvodu. Kvůli tomu v úterý zasahovali v centrále IBU v Salcburku. Podezřelí jsou dlouholetý šéf světového biatlonu Anders Besseberg a generální sekretářka Nicole Reschová, kteří ve funkcích minimálně prozatím skončili.

Salcburk (Aktualizováno: 13:58 12. 4. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlon (ilustrační obrázek)

Biatlon (ilustrační obrázek) | Zdroj: Reuters

Policisté prohledávali kanceláře IBU kvůli informaci, že za úplatky federace skrývala dopingové případy ruských biatlonistů. Potvrdil se tak charakter podezření, o kterém již v úterý informovala světová média. Mělo se jednat o úplatky ve výši až 300 000 dolarů (přes 6 milionů korun).

Kryla Mezinárodní biatlonová federace ruský doping? Policie prohledala její centrálu v Salcburku

Číst článek

Vyšetřovatelé také prověřují neoprávněné příjmy z prize money ve výši 35 000 dolarů (asi 718 000 korun), které získali sportovci, kteří dopovali a měli být v trestu.

Vyšetřování probíhá nejen v Rakousku, ale také v Norsku a v Německu. Týká se období od roku 2012 do února 2017, kdy se konalo mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu. Jedná se tedy o dobu dlouho po známém ruském dopingovém skandálu kolem zimních olympijských her 2014 v Soči.

Dvaasedmdesátiletý Nor Besserberg byl hlavou světového biatlonu od roku 1992. Letos již oznámil, že na zářijovém kongresu nebude usilovat o znovuzvolení. Kvůli skandálu až do vyšetření případu odstoupil z funkce, v níž ho bude dočasně zastupovat Rakušan Klaus Leistner, viceprezident IBU pro finance.

Prvním na řadě pro záskok na Bessebergův post byl první viceprezident Viktor Majgurov, jenž o to ale neměl zájem, protože je Rus a právě Ruska se skandál týká.

Mělo by odstoupit celé vedení, říká po razii v sídle IBU prezident českého svazu biatlonu Jiří Hamza

Číst článek

Německá právnička Reschová byla ve vedení světového biatlonu od roku 2008. V úterý oznámila, že se funkce do vyšetření případu vzdává, a dnes ji IBU dočasně suspendovala.
Informace vedoucí k razii poskytlo vyšetřovací oddělení Světové antidopingové agentury (WADA).

Určitou roli v této kauze hraje také někdejší šéf moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov, který je klíčovým svědkem při vyšetřování organizovaného dopingu v Rusku.

Kvůli nedůslednému boji s dopingem čelila IBU kritice už delší dobu. Několik reprezentačních týmů včetně českého proto bojkotovalo finále Světového poháru, které hostila navzdory dopingovému skandálu v ruském sportu Ťumeň. Na stejném místě se v roce 2021 mělo uskutečnit i mistrovství světa, o to ale sibiřské město kvůli dopingové aféře přišlo.

Rusko získalo šampionát po hlasování kongresu IBU při volbě před dvěma lety, při které v souboji se Slovinskem a Českou republikou dostalo 25 z 49 hlasů. Podle Le Monde navíc měli členové kongresu za hlasy od ruského svazu slíbené úplatky ve výši 25.000 až 100 000 eur.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme