Zemřel bývalý skokan na lyžích a Raškův trenér Zdeněk Remsa, bylo mu 90 let

Ve věku 90 let zemřel legendární trenér skokanů na lyžích Zdeněk Remsa. Byl u historicky první zlaté medaile pro Československo ze zimních olympijských her. V Grenoblu v roce 1968 dovedl k triumfu Jiřího Rašku. Radiožurnálu zprávu o Remsově úmrtí potvrdil Český svaz lyžařů.

Praha (Aktualizováno: 19:06 22. 6. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Remsa v roce 1953.

Zdeněk Remsa v roce 1953. | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0 DE,©

Zdeněk Remsa spojil se skoky na lyžích celý život.

Narodil se 29. prosince 1928 v Horní Branné na Semilsku. Jeho dědeček byl hajný u hraběte Jana Harracha, který nechal na naše území přivést vůbec první lyže. A dědeček jedny z nich dostal.

S lyžováním tak začal Zdeněk Remsa už v pěti letech, na olympijských hrách ve Svatém Mořici v roce 1948 skončil dvacátý a účastnil se i několika následných světových šampionátů. Na Turné čtyř můstků v roce 1957 skončil desátý. 

Pád na mamutím můstku a zlomené obratle. Tři roky od nehody začal skokan na lyžích znovu chodit

Číst článek

Hned, jak skončil se závodní kariérou, začal trénovat. V roce 1960 nastoupil do Dukly Liberec a stal se trenérem reprezentace skokanů. Vedl slavnou generaci v čele s Jiřím Raškou a platil za hodně přísného, ale zároveň vtipného trenéra.

„Řekl jsem: ‚Hoši, budete makat a makat podle mých plánů. Někdy to bude bolet, protože to jste asi ještě v životě nezažili, ale mělo by to mít výsledky.‘ Říkal jsem si, že Rakušani v létě skáčou támhle na ledovcích, Norové mají taky nahoře sníh, Švýcaři to samé a my nic. Tak jsem si říkal, v čem je my můžeme překonat. Ve fyzické přípravě, dynamice, rychlosti. Jen v tomhle,“ vzpomínal loni pro Radiožurnál na začátky u československé reprezentace.

Čeští skokani pod jeho vedením začali porážet Seveřany, kteří v té době hráli prim. Nové tréninkové metody, které Remsa prosadil a pro něž nadchl reprezentační tým, brzy přinesly výsledky. Od světového rekordu Motejlka v letech 142 metrů, přes čtvrté místo Matouše na ZOH v Innsbrucku 1964.

Největšího úspěchu dosáhl v Grenoblu v roce 1968, kde Jiří Raška získal vůbec první zlato pro Československo na zimních olympijských hrách. A Zdeněk Remsa si i padesát let od tohoto triumfu přesně pamatoval, jaké byly ráno před zlatým skokem podmínky na středním můstku.

„Ten nájezd byl ledovatý, protože byla obleva a pak to zmrzlo. Technický delegát vzal ráno pytel soli a začali solit nájezd, doskok. Měli jsme namazáno na zmrzlo a ona tam byla břečka. Tak jsme museli dole rychle přemazat a nakonec to dopadlo dobře. Ale byl to na nás podraz, protože už tenkrát z nás měli Rakušani strach, a proto se to takhle motalo,“ líčil při 50. výročí Raškova triumfu.

V roce 1970 se trenér Remsa s reprezentací rozloučil a dlouhá léta působil podobně úspěšně ve Slovinsku. Slovince trénoval přes 15 let, jeho rukama prošli Vasja Bajc, vítěz Světového poháru Primož Peterka či Matjaž Debelak, kterého dovedl až k olympijskému bronzu z Calgary 1988. Bajc, který v letech 2004-2006 trénoval české skokany, často na Remsu vzpomínal. „Moc jsme si tenkrát nerozuměli. Remsa dost mával rukama a křičel na nás.“

V roce 2009 byl Remsa členem organizačního týmu MS v Liberci. Ještě ve svých sedmdesáti letech se věnoval výchově lyžařské mládeže v Lomnici nad Popelkou, trénoval i skokana Romana Koudelku. V lednu 2017 byl uveden do Síně slávy Unie profesionálních trenérů.

ala, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme