Žijeme na dluh, říká generální sekretář lyžařů. Světový pohár chce znovu pořádat za tři roky

Světový pohár v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě v příští sezoně nebude. Český svaz lyžařů se pořadatelství vzdal, kvůli současné situaci na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Žijeme na dluh, obhajuje v rozhovoru pro Radiožurnál rozhodnutí podstoupit pořadatelství generální sekretář Svazu lyžařů Jakub Čeřovský.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Čeřovský, generální sekretář Svazu lyžařů

Jakub Čeřovský, generální sekretář Svazu lyžařů | Foto: http://www.czech-ski.com | Zdroj: http://www.czech-ski.com

Jaký byl přesný důvod toho, že Český svaz lyžařů odstoupil od pořadatelství Světového poháru v Novém Městě na Moravě?

Zásadním důvodem pro nás je nejistota ve financování sportu, zejména významných sportovních akcí. Požádali jsme Mezinárodní lyžařskou federaci, aby nám vyšla vstříc a mohli jsme odložit rozhodnutí. Ale teď proběhla kalendářní konference a federace chce mít vše rozhodnuté teď, aby organizátoři měli dost času.

Světový pohár lyžařů v Novém Městě nebude, svaz se bojí situace na ministerstvu školství

Číst článek

Takže jsme prostor nedostali a rozhodli jsme podstoupit pořádání SP v roce 2018. Naštěstí se nám podařilo zachovat SP pro Českou republiku a budeme v něm pokračovat v lednu 2020.

Bude mít lyžařský svaz dostatek finančních prostředků na to, aby se reprezentace účastnila všech závodů Světového poháru?

Doufejme, že to na ministerstvu školství vzalo pozitivní obrat. Paní ministryně přislíbila, že do konce června bychom měli mít vyplacené prostředky, ze kterých budeme hradit předolympijskou přípravu. Věřím, že na ministerstvu dostojí svým slibům a peníze k nám připutují.

Může nějak situace kolem státních dotací ovlivnit přípravu lyžařů na olympijskou sezonu?

Jednoznačně. V současné chvíli není vyplacen program č. 5, kde se jedná o velmi značnou částku. Pokud nám nebude vyplacena, bude hodně chybět, už teď jsme si museli půjčit. Pořádali jsme MS juniorů ve snowboardingu, Světový pohár, Jizerskou padesátku. A stále nevíme, kolik od ministerstva dostaneme, takže jsme akce museli předfinancovat.

Teď čekáme, rozhodnutí by měla přijít brzo a doufejme, že peníze co nejdříve doputují. V současné době žijeme na dluh, pevně věřím, že se do konce června všechno vyřeší, protože to je termín, do kdy jsme sportování v rámci Svazu lyžařů financovat. Pokud se to prodlouží, budeme mít problémy.

Můžete být konkrétnější? Kolik jste si museli půjčit a kolik vám nebylo vyplaceno?

Půjčka je zhruba 14 milionů a v rámci programu č. 5 nám nebylo vyplaceno zhruba 30 milionů. Uvidíme, jaké bude rozhodnutí v druhé části, kterou nově vypsalo ministerstvo školství. Na akce v roce 2017 jsme požádali také přibližně o 30 milionů.

Hanka Shánělová, Petr Kadeřábek, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme