Porazili jsme vás ve fotbale, vy nás v pořádání zimních olympijských her, řekl švédský ministr Italům

Zimní olympijské hry v roce 2026 bude hostit Itálie. Členové Mezinárodního olympijského výboru dali v hlasování přednost společné kandidatuře Milána a Cortiny d'Ampezzo před švédskými městy Stockholm a Aare.

Tento článek je více než rok starý.

Lausanne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní olympijské hry v roce 2026 bude hostit Itálie

Zimní olympijské hry v roce 2026 bude hostit Itálie | Foto: Flavio Lo Scalzo | Zdroj: Reuters

„Gratuluji Milánu a Cortině d'Ampezzo k tomuto vítězství. Je to skvělý den, protože nás čekají zimní olympijské hry v roce 2026 v tradiční zemi zimních sportů, která má zkušenosti a vášnivé fanoušky,“ citoval Radiožurnál předsedu Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry v roce 2026 bude hostit Itálie. Více si poslechněte v reportáži Tomáše Petra

Ve volbě pořadatele zimních olympijských her v roce 2026 získala společná kandidatura Milána a Cortiny d'Ampezzo 47 hlasů, poražená švédská dvojice Stockholm - Aare jen 34.

„Porazili jsme vás v nedávné baráži o fotbalové mistrovství světa. Teď jste porazili zase vy nás. Takže je to 1:1. Gratuluji. Myslím, že uspořádáte fantastické hry v roce 2026,“ připomenul při gratulaci švédský ministr pro mezinárodní rozvojovou spolupráci Peter Eriksson.

Koncertní síň i ubytování pro studenty

Itálie už v minulosti hostila zimní olympijské hry dvakrát. Přímo do Cortiny d'Ampezzo se vrátí přesně po 70 letech. „Naše heslo bylo: Snít společně. Teď je: Pracovat společně,“ prohlásil po zvolení Milána a Cortiny d'Ampezzo tajemník italské vlády Giancarlo Giorgetti.

Zimní olympijské hry v roce 2026 bude hostit Itálie. Poprvé v historii uspěla kandidatura dvou měst

Číst článek

O olympijské medaile se v roce 2026 bude bojovat ale i v dalších známých zimních střediscích na severu Itálie. Třeba biatlonisté budou soutěžit v Anterselvě, lyžaři-klasici ve Val di Fiemme anebo snowboardisté v Livignu.

Pořadatelé chtějí maximálně využít stávající sportoviště. Stavět se má jen hokejová hala, která se později stane i koncertní síní, a olympijská vesnice, kterou Milán potřebuje na ubytování pro univerzitní studenty.

Lepší záruky

„Sportoviště v Itálii naši sportovci dobře znají. Shodou okolností bylo úplně neuvěřitelné, když se tam ukazovalo, kolik světových pohárů, kolik mistrovství světa, kolik velkých světových závodů se odehrávalo jak ve Švédsku, tak v Itálii v posledních deseti letech. Myslím si, že tato místa ve své podstatě nemáme konkurenci,“ tvrdí předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Čínská reprezentace by mohla hrát českou ligu, má se připravit na olympiádu

Číst článek

Ten se jako jeden z členů Mezinárodního olympijského výboru ve švýcarském Lausanne zapojil do hlasování. Kterou variantu upřednostnil, ale nechtěl prozradit. O zvolení Milána a Cortiny d'Ampezzo podle Kejvala rozhodlo oznámení vyhodnocovací komise, která dávala italské kandidatuře přednost.

„Byl tam větší důraz na garance státu, garance regionu a tak dále. Švédská kandidatura měla privátní garance, kdežto ta italská měla státní a regionální garance,“ dodal Kejval.

Zimní olympijské hry v roce 2026 tedy uspořádá Milán a Cortina d'Ampezzo, ještě předtím je bude o čtyři roky dříve hostit Peking.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme