Zkušenosti penězmi nevyvážíš

Hned tři české kluby se v sobotním losování evropských basketbalových soutěží dozvěděli své soupeře pro základní skupiny Koračova poháru a Poháru Ronchettiové. Fanoušci se tak mohli začít těšit na minimálně tři domácí zápasy toho kterého týmu s atraktivními soupeři, hráči a trenéři mohli začít spřádat sny o případném postupu. Vrásky na čelech se objevili pouze na čele těch, kteří mají na starosti finance. Protože, jak se s nadsázkou říká: Každá legrace něco stojí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Asi s největší ulehčením přijal los manažer jediného ženského celku USK KV Blex Praha Marek Kučera. Do poslední chvíle totiž hrozilo, že vysokoškolačky se ocitnou ve skupině s týmy z Litvy, Ruska a Ukrajiny. Paní Fortuna ale byla pražskému klubu, respektive jeho rozpočtu tentokrát příznivě nakloněna - nejvzdálenějším soupeřem je jugoslávská Vojvodina Novy Sad. Marek Kučera si tak mohl pochvalovat, že na všechna utkání venku může USK jezdit autobusem. "Šoproň je blízko Vídně, odkud je vlastně i klub z Klosterneuburgu, takže tam ty cesty budou řekněme stejné. Jedno pohárové utkání venku nás tak vyjde na třicet tisíc a domácí asi na šedesát tisíc korun," počítal Marek Kučera. Pražský celek tak start v základní skupině Poháru Ronchettiové odhadem vyjde na 270 tisíc.

To je sotva pětina nákladů, pro které musí do pokladny sáhnout manažer Opavy Dušan Štěnička. Slezané mají v základní skupině dva soupeře, ke kterým musí letět - ruský Chimki Moskva a turecký Büyük Ankara a pouze k utkání s maďarským Pakšem mohou cestovat autobusem. První odhady Dušana Štěničky se tak pohybují kolem jednoho a půl miliónu korun. Situaci opavského týmu navíc komplikuje fakt, že jako jediný z českých zástupců v evropských soutěžích nemá titulárního sponzora, tedy mecenáše, který by si v uvozovkách "koupil" název týmu. Pro Dušana Štěničku je tak zajištění klubu velmi urputným bojem. "Netajíme se tím, že dnes třeba nevidíme na konec sezóny. Samozřejmě smlouvy máme podepsané, ale peníze na účtě pochopitelně nemáme, tak jak to třeba mají některé velké západoevropské kluby, kterým jejich sponzoři před sezónou složí veškeré prostředky na termínované účty. Ale takhle už bojujeme šestým rokem a pokaždé jsme ten boj vyhráli, takže věřím, že i tentokrát to dotáhneme do úspěšného konce," doufá Dušan Štěnička. Tomu by napomohlo i úspěšné vystoupení týmu v základní skupině, respektive postup do play off Koračova poháru. Dušan Štěnička věří, že právě to by mohlo do Opavy přitáhnout silného partnera.

V tomto ohledu si, jak ostatně název novojičínského klubu napovídá, rozhodně nemůže naříkat vedoucí družstva Mlékárny Kunín Milan Dvořák. Důvodem jeho smutku ale může být fakt, že los základní skupiny přiřknul jeho svěřencům klub z podhůří Uralu - Jekatěrinburg, polské Sopoty a slovinské Laško. Šestice pohárových zápasů tak klub z Nového Jičína přijde na 2 milióny korun. Milan Dvořák, ale ani na moment neuvažoval o tom, zda má vůbec cenu se za těchto podmínek evropských soutěží zúčastňovat. "Cenu to má v každém případě, nejenom pro určitou propagaci basketbalu, ale pochopitelně i pro zkušenost našich hráčů, protože mimo cizinců máme v týmu, řadu mladých hráčů, pro které to bude neocenitelná zkušenost," říká vedoucí družstva Mlékárny Kunín Milan Dvořák a jeho slova samozřejmě neplatí jen pro hráče novojičínského klubu, ale i všech ostatních českých týmů, které letos do pohárových soutěží zasáhnou.

Jan Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme