O dobré trávení se Baníku postará vlastní kuchař
Nejen láska, ale i fotbal prochází žaludkem. Ztělesněním pravdivosti tohoto upraveného rčení jsou hráči ostravského Baníku. Vedení klubu kvůli pohodlí jejich trávicí soustavy vzalo s sebou do Gruzie kvůli přípravám na dnešní utkání druhého předkola Evropské ligy proti WIT Tbilisi také kuchaře Jozefa Golise. Za mužem, který se od roku 1995 mnohokrát staral o stravu členů české reprezentace, se do kuchyně a jídelny vypravil s mikrofonem Jan Kaliba.
Co přesně je vaším úkolem?
Postarat se o to, aby jídlo, které bude připravené, bylo co nejlépe stravitelné. Aby hráči neměli žádné potíže, aby jídlo bylo odpovídající tomu, co čeká hráče.
Vy jste vždy takovým vetřelcem, když přijedete s fotbalovou výpravou do podobného prostředí. Jaké bývají reakce kolektivu, který je zvyklý vládnout své kuchyni a vpadne jim tam Čech, který začne určovat jistá pravidla?
V hotelích, kam jezdí fotbalové výpravy, se často stává, že přijíždějí s někým, kdo se jim stará o stravu, takže to berou úplně normálně. Probíhá standardní komunikace, člověk se musí chovat slušně, pak se i k němu chovají slušně. V žádné zemi jsem zatím neměl problémy. A to jsem jich s fotbalem procestoval dost.
Jaký je důvod, že si vás Baník vzal s sebou zrovna do Gruzie, která se může na první pohled zdát divočejší destinací, ale prostředí je tu kultivované, je tu prý i belgický šéfkuchař a hotel je na nejvyšší úrovni?
Člověk chce mít jistotu a klid, že je všechno pod kontrolou.
Hraje se od 18 hodin místního času. Co to znamená pro fotbalisty Baníku z gastronomického hlediska?
Oběd, který je pět hodin před utkáním, tedy v jednu hodinu odpoledne. Bude lehká strava: kuřecí, špagety, lehký vývar, teplá zelenina.