Pivo a párek k fotbalu na Islandu nedostanete. Popularitě se ale těší ležák z velrybích varlat

Island je zemí stále více fotbalovou, ale jeden v Evropě běžný kolorit tamní fotbalové kultuře stále chybí. Během utkání si tam nepochutnáte na klobáse s pivem. Alkohol se na islandských stadionech prodávat nesmí, i když po letech prohibice je pivní kultura v zemi už rozmanitá. K dostání je dokonce pivo s přísadou z velrybích varlat.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivovar z islandské pustiny vzbudil rozruch v celém světě | Foto: Jan Kaliba

Plechový hangár nacházející se vedle usedlosti v islandské pustině hodinu cesty od Reykjavíku pivovar na první pohled nepřipomíná.

Ale právě tento rodinný podnik ve Stedji, který zaměstnává pouze sládka a dva letní brigádníky, vzbudil před časem svým výrobkem z velrybích varlat rozruch celosvětového dosahu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chtěli jsme vyrobit stylové pití, říká majitel islandského pivovaru, kde se vaří ležák z velrybích varlat

„Vyrábět pivo z velryb nás napadlo, když jsme chtěli uvařit nějaký speciál na zimní sváteční měsíc thorri, kdy jíme stará tradiční jídla jako shnilého žraloka, zakysaný velrybí tuk nebo beraní varlata,“ přibližuje původ myšlenky Dagbjartur Ariliusson, majitel pivovaru.

„Chtěli jsme vyrobit stylové pití, co se k tomu bude hodit, tak jsme přišli s přísadou z uzených velrybích varlat a vyšlo nám pivo, které má skvělou chuť i aroma. Co várka, to jedno varle. Napoprvé jsme loni uvařili tři várky, to je 15 tisíc lahví, a vyprodaly se, než byste luskli prsty,“ pokračuje Dagbjartur Ariliusson.

Na Islandu poručili větru, dešti. Díky fotbalovým halám dnes zatápí i evropským velmocím

Číst článek

O velrybí pivo je opravdu velký zájem. Vyváží se do Norska, Japonska nebo do Ameriky, do Evropské unie je to kvůli ochraně velryb zakázané. I kvůli tomu se o pivovaru psalo po celém světě, vehementně například protestovala i organizace Greenpeace.

„Ale tady jsme žádné aktivisty zatím neměli. To víte, my to vaříme pivo v lednu a únoru, kdy je tady na islandském venkově nejdrsnější zima, a to si každý rozmyslí. Jen jednou tu někdo přes noc stanoval, ale pak jsem zjistil, že si ze mě chtěl jen vystřelit můj kamarád,“ líčí Dagbjartur Ariliusson.

Provokativní pivo se jmenuje Hvalur, tedy v islandštině velryba. Rybinu ani jinou zvláštní nebo nepříjemnou chuť v něm není cítit, prostě tmavý speciál z odlehlé plechové garáže, kterého si najednou všímá celý svět. Je to vlastně úspěch dost podobný tomu, co teď zažívá islandský fotbal.

Dagbjartur, majitel islandského minipivovaru, co vyrábí pivo z velryb | Foto: Jan Kaliba

Fotbalová a pivní kultura ale nejsou na Islandu propojené jako v Čechách. Do roku 1989 navíc na ostrově platila prohibice. Na stadionech se pak nesmí pivo čepovat dodnes.

„Fotbaloví reprezentanti jsou teď pro nás Islanďany něco jako tým bohů, k jejich popularitě má naše pivo ještě daleko. A že bychom s jejich úspěchem spojili naši značku, o tom neuvažujeme. A na reklamu na stadionech a podobných místech nemáme jako malinký pivovar peníze,“ říká Dagbjartur Ariliusson o fotbale a pivu z velryby - dvou islandských vývozních artiklech, které dokážou šokovat.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme