Zápas, jídlo a regenerace, to hokejisty Lva Praha na jejich ruském tripu zajímá asi nejvíce

Hokejisté pražského Lva museli v Kontinentální lize překousnout čtvrtou porážku. Na ledě Novosibirsku podlehli 3:5. Po zápase následoval tradiční rituál. Rozhovory s novináři, rychle sbalit a vydat se směr letiště. Před výpravou byl šestihodinový let směr Vladivostok. A také pochopitelně jídlo dodávající hráčům energii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté týmu Kontinentální hokejové ligy Lev Praha absolvovali 19. února v Praze otevřený trénink pro média před odletem do Moskvy, kde je čekají dvě utkání play off s týmem CSKA. Na snímku trenér Václav Sýkora (druhý zleva) udílí hráčům pokyny.

Hokejisté týmu Kontinentální hokejové ligy Lev Praha absolvovali 19. února v Praze otevřený trénink pro média před odletem do Moskvy, kde je čekají dvě utkání play off s týmem CSKA. Na snímku trenér Václav Sýkora (druhý zleva) udílí hráčům pokyny. | Zdroj: ČTK

Během nejdelšího tripu sezóny hokejisté pražského Lva zdolají devatenáct tisíc kilometrů a odehrají čtyři zápasy. Dva z nich, v Novokuzněcku a Novosibirsku, už mají za sebou.

Jednu noc prospali v letadle. Další dvě na hotelech, kde kromě regenerace potřebují také dostatek jídla, aby se jim vrátila zpět vydaná energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejisté Lva jsou na tripu na Dálném východě, jejich další destinací je Vladivostok

"Jídlo je pro hráče na takovém tripu důležitou součástí. Hrají obden a do toho tu jsou neustále přesuny, včetně časových přesunů. Proto je hodně důležitá regenerace. A aby tělo dobře regenerovalo, jsou důležité dvě věci. Dostatečný spánek a příjem energie," uvedl na úvod lékař výpravy Alexandr Kučera.

S kvalitou stravy v Rusku rozhodně problém není. Jídlo je stejné jako u nás.

"Máme základní jídelníček, kdy si kluci na hotelích vybírají ze čtyř jídel. Mají k dispozici různé druhy masa. Bývá tam ryba, samozřejmě těstoviny, saláty a dostatečné množství ovoce. Hráči pocházejí z různých zemí a každý má jiné návyky. Je důležité, aby kluci měli na výběr," vysvětluje Alexandr Kučera.

Hráči ví, co si můžou dovolit

Záleží tak na každém z hráčů, jak s jídlem naloží. I když jistá doporučení dostávají. Jsou to ale profesionálové a moc dobře vědí, co si mohou dovolit a co naopak ne.

"Už toho vyslechli dost. Byly i přednášky o stravovacích návycích. Loni se dokonce dělal s dietoložkou každému hráči jídelníček na míru. Je na klucích, jak se tím budou řídit a jak to budou dodržovat," říká trenér Václav Sýkora.

Například oběd bývá naplánován čtyři nebo pět hodin před zápasem. K dobru následně určitě přijde i svačinka.

Při výjezdech pražského Lva do Ruska se zapotí kromě hráčů i kustodi

Číst článek

"Určitě si nejde dát před zápasem mastné jídlo. Snažíme se jíst něco lehčího, jako jsou těstoviny a kuřecí plátky," přidal své zkušenosti útočník Jiří Sekáč.

Je jasné, že po takovém tripu si hokejisté doma během krátkého volna spraví chuť něčím, co není jinak běžně na jídelníčku. Česká strava to být ani nemusí. Ostatně potvrzuje to Michal Birner.

Hráči Lva Praha po příletu | Foto: Pavel Petr

"Snažím se česká jídla během sezóny nejíst. Spíš si zajdu na dobrý steak nebo na sushi, to máme s přítelkyní hodně rádi," vysvětluje Michal Birner.

Jenže zpátky do reality a ke skončenému zápasu v Novosibirsku. I po něm je třeba myslet na stravu.

"Vždycky to ideální není. Během přesunů se jí tzv. rychlovky. Kluci mají po zápasech hlad a jelikož nám trvá dlouho, než se dostaneme do letadla, tak kluci velmi často dostávají jídlo do kabiny. Někdy je to pizza, snažíme se ale zajistit jiná jídla jako těstoviny a rizota. Prostě něco, co je pro organismus energeticky rychle využitelné," uzavírá kouč pražského Lva Václav Sýkora.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme