2500 bodů v Eurolize? Nejlepší moment, říká Miltonová-Jonesová

Ti, kteří neprovozují individuální sport, zpravidla prohlašují, že týmový úspěch je pro ně důležitější než jejich vlastní, individuální. Basketbalistka ZVVZ USK Praha DeLisha Miltonová-Jonesová není výjimkou. A přesto se včera dočkala ocenění, které staví nad všechny týmové úspěchy. Jako první hráčka v historii Euroligy překonala hranici 2500 bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

DeLisha Miltonová-Jonesová překonala jako první basketbalistka v Eurolize hranici 2500 bodů

DeLisha Miltonová-Jonesová překonala jako první basketbalistka v Eurolize hranici 2500 bodů | Foto: David Kubíček

Byl to zvláštní moment. Hráčky USK si po zápase jako tradičně plácaly rukama na znamení vítězství, když porazily maďarský Györ. Nejlepší střelkyně domácích ale seděla na střídačce s bolestivou grimasou, když v tom hlasatel oznámil, že jako první hráčka v historii Euroligy překonala hranici 2500 nastřílených bodů.

"Byla jsem v šoku, když jsem po utkání slyšela od hlasatele svoje jméno. Víte, po zápasech se tu běžně žádné ceny neudělují, takže jsem si říkala: vážně jsem teď slyšela svoje jméno?! Seděla jsem tou dobou támhle v rohu, protože jsem utrpěla zranění, a najednou tohle. A když mi řekli, za co to ocenění vlastně je, napadlo mě jen: wow! Je to pro mě čest," rozplývala se DeLisha Miltonová-Jonesová.

Přehrát

00:00 / 00:00

S basketbalovou rekordmankou natáčela rozhovor Tereza Jelínková

Úspěch je to sice její, ale "D", jak se americké basketbalistce přezdívá, prokázala skromnost a týmové cítění.

"Je jednodušší dosáhnout individuálního úspěchu, když hrajete v týmu, který vám v tom pomáhá. Nikdy bych tenhle zápis do historie nevytvořila, kdybych kolem sebe neměla ty, kteří mi pomohli - ať už to byli lidé v Parmě, Valencii, Jekatěrinburgu, Brně a tady v Praze. Všechny tyhle týmy mi pomohly dostat se tam, kde jsem teď," prohlásila.

Jednatřicetiletá Američanka dosáhla týmových úspěchů už opravdu hodně - má zlaté medaile z olympiád i mistrovství světa, vyhrála zámořskou WNBA i Euroligu. Dalo by se říct, že na triumfy už je zvyklá.

Přesto: patří zápis do historie Evropské ligy mezi nejlepší momenty v její kariéře?

"Není to jeden z nejlepších momentů. Je to ten úplně nejlepší! Mít zlatou medaili, titul z WNBA nebo vítězství v Eurolize, to všechno je fajn, ale individuální úspěch je vždycky něco speciálního," zářila Miltonová-Jonesová.

DeLisha Miltonová-Jonesová přispěla k vítězství USK s Györem | Foto: David Kubíček

Znovu a znovu zdůrazňovala, že bez podpory okolí by něčeho takového nikdy nedosáhla: "Podpora ostatních je pro mě obrovsky důležitá. Je skvělé, když nejen dáváte, ale také dostáváte. Tohle ocenění je důkazem, že oni mi dávají tolik, kolik já dávám jim. Jsem jim vděčná."

I proto prý se spoluhráčkami zápis do euroligové historie oslaví, jak se patří. A co výhled do budoucna? Na jaké hranici se její střelecký um zastaví?

"Jo tak to vážně nevím, uvidíme - budu to brát rok za rokem, tým za týmem, koš za košem," naznačuje DeLisha Miltonová-Jonesová, že ještě rozhodně neřekla poslední slovo.

Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme