3000 lidí povzbuzovalo české basketbalisty do 19 let na úvod MS v O2 areně

Bez výrazné hvězdy na soupisce vstoupili čeští basketbalisté do 19 let do mistrovství světa, které se poprvé v historii koná na českém území. Na to, potvrdit týmovost jako svoji největší zbraň, si ale nevybrali hráči kouče Jachana zrovna ideálního soupeře. Obhájce světového titulu z Litvy v O2 areně při prohře 74:77 přesto potrápili víc, než kdokoli čekal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští basketbalisté U19 potrápili na MS v O2 Aréně Litvu, Adam Pecháček zakončuje přes Martinase Gebena

Čeští basketbalisté U19 potrápili na MS v O2 Aréně Litvu, Adam Pecháček zakončuje přes Martinase Gebena | Zdroj: ČTK

Podobně vlažně, jako působilo na začátku utkání publikum, se rozjížděl v O2 areně i český tým. Zbytečná nervozita mu proti obhájcům titulu vynesla už po minutě a půl sedmibodovou ztrátu a mnozí čekali, že se čeští mladíci brzy úplně složí. Nestalo se. Naopak, svěřenci trenéra Jachana zvedli hlavu a začali pořádně prohánět litevské obhájce titulu.

„Zlom nastal po třech čtyřech minutách hry, kdy jsme se ze stavu 2:15 dotáhli na dva body, a pak šli dokonce do vedení. Zjistili jsme, že s nimi můžeme hrát vyrovnanou partii,“ popisuje kapitán týmu Petr Šafarčík, kdy že se v hlavách českých mladíků zrodil nápad pozlobit výrazně litevského favorita.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští mladíci potrápili na domácím šampionátu basketbalistů do 19 let obhájce titulu Litvu

Druhá i třetí čtvrtina skončila nerozhodně a o výsledku se nakonec rozhodlo až v posledních deseti sekundách, kdy nedokázal český tým v držení míče srovnat se soupeřem střelecky krok.

„Bylo to připravené na dva střelce. Dostal to jeden, bylo to sice vyhodnocené hůř, ale to se prostě stane. Příště to třeba vyhodnotíme lépe. Musíme zvednout hlavu a myslet jenom dopředu.“

Dnes na Argentinu

Tím dopředu myslí nejlepší střelec proti Litvě Martin Peterka už dnešní duel proti Argentině. Český tým v něm bude moci těžit hned z několika pozitiv, která ukázalo jeho první představení na šampionátu. V něm svěřenci trenéra Jachana těžili z vynikající střelby za tři body, jejíž úspěšnost byla v poločase 70 procent.

Navíc díky 21 bodům právě Peterky dokázali, že i tým bez papírově velké hvězdy v sobě umí nalézt individualitu, která střelecky povede v zápase tým tím správným směrem. Potvrdit tyto úvodní otisky svých stop na šampionátu začnou čeští hráči v O2 areně opět od 18 hodin.

Jakub Kanta, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme