Kuchařka zvládne na Tour i buchty pro českého Honzu. Potřebuju jen recept, říká

Za úspěchy cyklistů na velkých závodech stojí také kuchaři či kuchařky. Dokonce vyšla i populární kniha o tom, jak se závodníci stravují. A ti se někdy zdráhají hodnotit, jestli jim více chutná doma, nebo právě na závodech, kde jim vaří profesionálové. Na Tour de France je mezi kuchaři i jedna slečna, která má vaření jen jako hobby.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Claudia Ederová, kuchařka týmu Bora - Argon18 na Tour de France | Foto: Tomáš Kohout

Zatímco se cyklisté pomalu trousili na snídani, slečna s vysportovanou postavou, Claudia Ederová, pobíhala mezi kuchyní hotelovou, svou a místností, kde vše pro závodníky chystala.

„Ráno připravuji jezdcům snídani. Ovesnou kaši, ovocný salát, omelety, něco takového. Pak jedeme do nového hotelu, jestli tam mají čerstvou zeleninu, ovoce, maso. Pak jdu nakupovat a připravím večeři. To je můj den na Tour,“ shrnuje Claudia, kuchařka týmu Bora - Argon18 rovnou celý den.

Přehrát

00:00 / 00:00

K cyklistickým týmům patří i kuchaři. Na Tour de France si vozí i své kuchyně. S jednou mladou kuchařkou si povídal Tomáš Kohout

Výživová specialistka, která studuje tento obor i na vysoké škole a v září půjde ke státnicím, jede s cyklisty svou druhou Tour. Oproti loňsku má i vlastní kuchyni, kde kraluje. To je prý výhoda. Její unikátnost zase záporem. V proskleném kontejneru, který převáží kamión, je v létě výheň jako v troubě.

„Jo, někdy jsem jak grilované kuře! Spíš pečené,“ nemůže Claudia zastavit smích nad tím, že si připadá, jako by se někdy vařila sama. A je prý ráda, že svou kuchyň na kolech řídí jen ve chvíli, kdy je zaparkovaná.

„Ne, ne. Řidičák na náklaďák, to by ještě šlo. Ale nejezdíme jen po dálnicích, ale i po horách. A to není pro mě. Nikdy,“ říká a děkuje šoférovi Marcovi.

Když kuchtí, snaží se vyjít vstříc přáním cyklistů. A Jan Bárta je má celkem unikátní. Těstoviny a rýži si dá, ale pochutná si spíš na jiné příloze. „Já mám rád brambory, takže jsem rád, když dostanu brambory,“ přiznává.

Takže Claudia Ederová vymýšlí různé variace jejich přípravy. Cyklisté za ní také chodí škemrat o nějaké sladkosti.

Svým krajanům - Němcům a Rakušanům - tak chystá sladkou palačinku. „S rozinkami, natrhanou na kousky a posypanou práškovým cukrem,“ popisuje. Český Honza by si prý ale dal něco jiného.

„Možná buchty s mákem. Ale ty nevím, jestli by mi tam upekla,“ dodává se smíchem Jan Bárta. A Claudie to bere malinko jako výzvu. „Možná, ale potřebuju recept. Ať mi ho Jan dá a můžu to ukuchtit.“

Claudia Ederová už recept má, a tak se cyklista Jan Bárta možná i buchet dočká.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme