Nejen láska prochází žaludkem, ale zřejmě také body, výhry či turnajové tituly

Tenisté už delší dobu vědí, jakou rychlostí nebo s jakou přesností dokážou pálit svou raketou do míčku. V poslední době se ale snaží zjistit také jiné údaje. Zajímá je, co ještě mohou, a co už nemohou sníst, tak aby dokázali držet krok s těmi nejlepšími. Důkazů najdeme dost, třeba i mezi českými hráči na US Open, kteří budou bojovat o postup do třetího kola dvouher.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová během čtvrtfinálového utkání turnaje WTA v New Havenu

Petra Kvitová během čtvrtfinálového utkání turnaje WTA v New Havenu | Zdroj: ČTK

Voňavých stánků s rychlým občerstvením je na US Open hodně, jenže to jsou také přesně místa, kde už ty nejlepší tenisty nemáte šanci potkat. A nejenom v tomto areálu, ale obecně.

I když výjimky se najdou, a i když třeba nejde o fast foody, někteří hráči přiznávají, že při nepravidelném denním rytmu mohou jen těžko hledat nějaké pravidelnosti ve svém stravování.

Přehrát

00:00 / 00:00

V tenisové přípravě a práci na kondici se dnes tenisté už dál neposunou, tak se vrhli na úpravu jídelníčku

"Samozřejmě si před zápasem nedám pizzu, ale je to takové flákání. Jím, co chci, někdy mám však období, kdy mi přijde, že kynu, no a to se pak zklidním. Zápas mi ale vločky ke snídani nevyhrají," říká třeba Karolína Plíšková, které se v New Yorku nepovedlo postoupit z prvního kola.

Dnes už je ale stále častěji vidět vědečtější přístup ke stravování, a tady je možné vysvětlení.

"Dříve se dělal jenom tenis, nedělala se kondice. Dneska však všichni dělají obojí tak dalece, že jediné, co můžou posunout dál, je právě strava," říká Lucie Šafářová. Ta si kvůli tomu nechala udělat i testy, aby věděla, co smí, či nesmí sníst.

Djokovićova kniha o bezlepkové dietě vzbuzuje diskuzi i nesouhlas

Číst článek

"Udělala jsem si testy na alergie na potraviny, protože v případě, že je sportovec má, tak to může být velký rozdíl. Vyšlo mi, že bych neměla konzumovat mléčné výrobky a oříšky, co je pro mě hrozné. Oříšky totiž miluju a mohla jsem sníst jakkoliv velký pytlík. Říkali mi, že je to intoleranci," prozrazuje Lucie Šafářová.

Šestadvacetiletá hráčka ale rozhodně není jedinou tenistkou, která byla takto "zvědavá". V případě Petry Kvitové, kterou v životě trápí astma, šlo prý o překvapení.

Tomáš Berdych během čtvrtfinálového zápasu s Novakem Djokovićem | Foto: Reuters

"Překvapení byli hlavně doktoři. Málo lidí dnes prý není alergické. No a já jsem jednou z nich," prozrazuje Petra Kvitová, která svůj jídelníček ale i tak nedávno upravila, když z něj vyškrtla těstoviny a pečivo.

Pátý hráč světového žebříčku Tomáš Berdych se také snaží pečovat o svou životosprávu.

"Po zdravotních testech, které jsem si nechal udělat, mám pomocný jídelníček, no a ten mi řekne, co smím a nesmím. Vadí mi zrníčkové pečivo, byť se říká, že je zdravější. Naopak klasické bílé pečivo je jediné, co můžu a nevadí mi," přiznává Tomáš Berdych, jenž se teď bude snažit, aby mu stejně jako Lucii Šafářové či Petře Kvitové jídlo po duelu druhého kola US Open nezhořklo.

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme