Česká biatlonová kuchyně: Párky jen pro realizační tým, Koukalová pomáhá s nádobím
Normálně vaří v hospodě v Žamberku, teď připravuje jídlo pro Koukalovou, Moravce a spol. Do svého hájemství pozvala reportéry Českého rozhlasu Gabriela Fliegerová, kuchařka českých biatlonistů na světovém šampionátu v Rakousku.
„Jídelníček není nijak extrémně náročný. Skládal ho Bimbo – Michal Krčmář – vaří se podle něj,“ vysvětluje Gabriela Fliegerová, kuchařka, kterou si do penzionu v městečku St. Ulrich přivezla česká biatlonová výprava.
Na začátku týdne se na mistrovství světa nezávodilo, a tak si čeští závodníci i členové realizačního týmu mohli dát svíčkovou, kuchyni navíc provoněl silný hovězí vývar. V závodních dnech je strava přísnější.
„Když závodí, mají k snídani ovesnou nebo jáhlovou kaši, k obědu před závodem těstoviny – carbonara nebo jen s olejen a sýrem. Pak si dají svačinu, tvaroh nebo něco, večer pak mají víc masové jídlo,“ říká kuchařka, která normálně vaří v Žamberku v podhůří Orlických hor.
Vybíravého závodníka český biatlon v týmu nemá. „Snědí všechno,“ směje se Gabriela Fliegerová. „A vyhlášený labužník je pokaždé někdo jiný.“
V chladícím boxu by fanoušek našel plno zeleniny a ovoce, mléko, šunku i sýr… Ale překvapí párky. „Ty jsou pro realizační tým, ten může.“
Aktuálně největší hvězda českého biatlonu Gabriela Koukalová se vřelým vztahem k jídlu netají. Od šéfky kuchyně ani nemusela dostávat speciální odměnu za medaile. „Gabča si přijde a nandá si, na co má chuť,“ naráží na noční oslavu zlaté medaile chlebem a sádlem.
„Je skvělá. Vaří zdravě a hrozně nás rozcapuje. Je strašně pracovitá a vaří toho opravdu hodně. Ráda od ní skoro všechno,“ říká o své jmenovkyni Gabriela Koukalová. Kuchařka zase chválí ji, dvojnásobná medailistka totiž chodí do kuchyně pomáhat s nádobím.
Oslavy zlaté medaile v podání Gabriely Koukalové: