Lyžař Bauer na Štědrý den netrénuje, vlastní vánoční pečivo většinou sám sní

Většina sportovců se musí hýbat každý den. I přes Vánoce někteří z nich drží diety a trénují, třeba lyžaři totiž hned po nich odjíždějí na Turné 4 můstků a Tour de Ski. Jeden z nich dnes ale na trénink rozhodně nepůjde, zato si užije vlastnoručně vyrobeného cukroví. I tak ladí formu běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer se letos do cí­le Tour de Ski protrápil

Lukáš Bauer se letos do cí­le Tour de Ski protrápil | Foto: Jan Kaliba

Celý podzim doháněl tréninkovou ztrátu, kterou zavinila dvě zranění. Dřel, až se z něj kouřilo, po úvodních Světových pohárech pak ubral na objem tréninku a přidal na rychlosti.

Den před Vánocemi ještě Lukáš Bauer vyhrál menší závod na německé straně Krušných hor v Oberwiesenthalu. Ale na Štědrý den ho na běžky nikdo nedostane.

„Poslední roky, kdy je Tour de Ski, která začíná hned chvíli po Vánocích, tak ne,“ odvětil Lukáš Bauer na otázku, chodí-li ještě před nadílkou na trénink.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o jeho umění péct cukroví natáčel s lyžařem Lukášem Bauerem reportér Tomáš Kohout

A vysvětlil to celkem jednoduše. „Snažím se, aby přesně čtyřiadvacátého byl den, kdy opravdu nejdu na trénink, maximálně jdu s dětmi na sjezdovky nebo se jdou oni kutálet na snowboardu. Ale sportovat nejdu,“ říká rezolutně.

Jestli se vám zdá, že je to proti všem zásadám přípravy reprezentanta, pak vězte, že se mýlíte. I odpočívat je třeba, na jeden z vrcholů sezóny - Tour de Ski - totiž Lukáš Bauer zamíří hned 27. prosince.

A kdyby vás náhodou zajímalo, jaké jsou Vánoce u Bauerů, tak podobné jako v jiných rodinách se dvěma dětmi. Tatínek dokonce pomáhá s cukrovím - jak s výrobou, tak konzumací.

Specializuje se hlavně na jeden druh. „Vosí hnízda jsou výborná! Umím velmi dobrá, ne vynikající, ale velmi dobrá. A šlehačkové pečivo je taky výborně dobré.“ Ovšem na to zase Bauer takový expert není. „To občas pomáhám vykrajovat, ale to nepeču.“

A Lukáši Bauerovi se nelze divit. Když se před sezónou a v jejím začátku trápil na přípravě a prvních závodech v daleké Skandinávii, z domova mu přišel následující pozdrav.

„Tím, že jezdím po soustředěních, po závodech, tak přijedu domu, když už je napečeno. A teď i provokativně, když jsem byl na severu, tak doma dostali chuť upéct si nějaké vánoční cukroví a posílali mi fotky: Jak budeš chtít vánoční cukroví? Tak jsem trošku skučel, no,“ popisuje Bauer.

Na druhou stranu, ono ani když se Lukáš Bauer pustí do výroby vosích hnízd - pro ty z vás, kteří tomu říkají jinak, to jsou ty špičky s vaječným koňakem - není toho tolik, že by pak na Tour de Ski zásoboval celý tým.

A rozhodně pak nezbývá, že by se měl čím pochlubit soupeřům. „Je toho malá krabička, protože jsou pracné a většinou neputují do krabice ale hned do pusy. Tím, že je to nepečené, tak moc nepřibývají,“ přiznává se Lukáš Bauer.

Tomáš Kohout, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme