Začínala v osmnácti vedle dětí. Skokanka Křepelková se dostala až na MS

Zatímco Venezuelanovi potácejícímu se na běžkách se lidé smějí, z jedné české skokanky na lyžích by se jim ústa otevřela údivem. Spolu s Barborou Blažkovou postoupila z kvalifikace do závodu mistrovství světa v Lahti. Jmenuje se Marta Křepelková a ani nedoufala, že se jí to někdy podaří.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marta Křepelková u můstků v Lahti | Foto: Tomáš Kohout

„Je to hodně zvláštní pocit. Čekala jsem, že si jednou zkusím nějaký můstek jako K40. A najednou jsem na mistrovství světa,“ zářila pod můstkem v Lahti Marta Křepelková.

V 25 letech je sice nejstarší českou skokankou na šampionátu, ale začala s tímto sportem suverénně nejpozději, až jako plnoletá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marta Křepelková má už 3 medaili z Univerziády, dnes se představí na MS

„Začala jsem se o to zajímat, když mi bylo 18, ale bylo těžké začít. V tomhle věku normální lidi nezačínají, takže mě nikde nechtěli vzít, až v Harrachově,“ vzpomíná na své začátky.

Na krkonošských můstcích se z Marty Křepelkové stala - aspoň podle přezdívky Kaisa Martalainen - takže je teď ve finském Lahti jako doma. „Finské“ jméno jí vymyslel bývalý skokan František Vaculík.

„Bylo to můj první trenér a trénoval mě na můstcích K10, K18. Skákala jsem tam s pětiletými kluky. Koukali na mě trochu divně, možná ze mě měli i trochu srandu, nedivila bych se. Bylo to zvláštní. Ty děti mi byly po kolena a já skákala podstatně hůř než ony,“ směje se.

Teď už je ale Marta Křepelková lepší. A ve škole je také úplně jinde než kluci, se kterými začínala skákat. Studuje totiž kybernetiku a robotiku na ČVÚT. Díky studiím má teď Marta Křepelková tři medaile z Univerziády. Dnes se chystá na závod na středním můstku na mistrovství světa.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme